Kryptoměny výrazně rostou, šok z války střídá u etheru očekávání zelenějších zítřků

Těžba altcoinů probíhá pomocí grafických karet. Komponenty by se po zprovoznění The Merge mohly stát dostupnější například pro hráče počítačových her.

Těžba altcoinů probíhá pomocí grafických karet. Komponenty by se po zprovoznění The Merge mohly stát dostupnější například pro hráče počítačových her. Zdroj: david hanuš

Digitální měna bitcoin
2
Fotogalerie

Druhá nejvýznamnější virtuální měna ether prolomila během úterního dopoledne hranici tří tisíc dolarů. Svým růstem za posledních sedm dní zastínila i jinak dominantní bitcoin. Ether se vyšplhal nejvýše od počátku války Kremlu proti Ukrajině. Majitelé kryptoměny věří, že další výrazný růst ether ještě čeká.

Krátce po vypuknutí konfliktu začal ether a další altcoiny vůči nejrozšířenější kryptoměně ztrácet, v posledních dnech se ale situace mění. Za uplynulých sedm dní posílil ether o 19 procent, zatímco bitcoin zpevnil o 11 procent. Důvodem je mimo jiné úspěšný test největšího vylepšení Etherea (blockchainu, na kterém ether funguje) za dobu jeho osmileté existence.

V rámci updatu nazvaného The Merge má dojít ke změně fungování platformy tak, aby již k zápisům do blockchainu nepotřebovala bezpečnostní pojistku v podobě energeticky relativně náročné těžby kryptoměny.

Místo toho se na chodu sítě budou podílet takzvaní validátoři. Jde o držitele etheru, kteří svou virtuální měnu umístili do speciální digitální peněženky naprogramované tak, aby se podílela na ověřování etherových transakcí. Validátoři navíc mohou počítat s odměnou ve výši až 15 procent ročně ze svého „vkladu“.

Připomeňte si základy fungování Etherea:

Video placeholde
• Videohub

Šlo o poslední test novinky před jejím očekávaným červnovým spuštěním. „Žádná zásadní chyba se během testování nevyskytla. Zároveň jde o faktor, díky němuž ether v těchto dnech roste rychleji než zbytek trhu,“ vysvětluje pro agenturu Bloomberg spoluzakladatel hongkongské analytické společnosti Satori Research Teong Hng. Novinka má navíc výrazně snížit počet nově vygenerovaných etherů, které jdou každý den do oběhu – a to až o 90 procent.

To spekulanty vede k očekávání nárůstu ceny kryptoměny. Klesnout má i energetická náročnost chodu Etherea, a to až o 99 procent, píše Bloomberg, což prý může přilákat investory, kteří se snaží prezentovat jako ohleduplní k životnímu prostředí.

V současnosti těžba dvou největších kryptoměn spotřebuje za rok množství elektřiny srovnatelné s celými národními státy. Zastánci miningu digitálních mincí ale dodávají, že těžební stroje do značné míry napájí energie z takzvaných zelených zdrojů.

Cenový vývoj etheru neodráží jen očekávání spjatá s The Merge, ale celkovou náladu na finančních trzích. Investoři jako by se oklepali z válečného šoku a začali brát ruskou invazi „jen“ jako lokální bojůvku.

Kromě jejich znovuobjevené chuti po rizikovějších aktivech typu altcoinů o tom svědčí růst indexů na obou březích Atlantiku či klesající hodnoty amerického indexu strachu VIX. Ten momentálně věští obdobně vysoké riziko tržního propadu jako koncem prvního únorového týdne, kdy ještě převažoval názor, že se válečnou hrozbu podaří rozptýlit.

V rámci kryptokomunity ovšem existuje řada hlasů skeptických vůči směřování Etherea. Argumentují mimo jiné tím, že vyřazení těžařů ze hry povede k nižší úrovni kybernetického zabezpečení celé sítě.

Ověřování transakcí přes softwarové peněženky údajně není tak neprůstřelné jako při využití minerů. Nahrává prý také koncentraci moci v rámci ethereového ekosystému. Nárok na patnáctiprocentní odměnu získají držitelé nezanedbatelného množství etherů, konkrétně 32. To při současných cenách odpovídá 2,2 milionu korun.

V neposlední řadě je zdrojem skepse vůči The Merge i termín nasazení novinky, neboť termín updatu byl několikrát odložen. Letos už by se ale majitelé etheru měli konečně dočkat. „Musela by nastat nějaká nečekaná katastrofa, aby ke spuštění nedošlo tento rok,“ cituje Bloomberg koordinátora ethereových vývojářů Tima Beika.

Proč se (ne)bát těžby bitcoinu s ohledem na jeho spotřebu elektřiny: