Na bitcoinových grafech se rýsují křivky, které v minulosti předcházely vysokým ziskům

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto) Zdroj: Michaela Szkanderová

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)
Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Kurz bitcoinu o víkendu spadl pod psychologickou hranici deseti tisíc dolarů a dál mírně ztrácí. Jeho držitelé ale zatím chmurám nepropadají. Na grafech se rýsuje vzorec, který v minulosti předznamenal řadu výrazných cenových skoků.

Počátkem tohoto týdne by se křivka krátkodobého (50denního) cenového průměru bitcoinu měla dostat nad tu dlouhodobější, dvousetdenní. Spekulanti událost nazývají takzvaným zlatým křížem a podle nich jde o definitivní potvrzení toho, že se cena nejrozšířenější kryptoměny dostává na déletrvající růstovou trajektorii.

Argumentovat mohou mimo jiné historickými příklady. Zlatý kříž se podle portálu newBTC na grafech objevil loni v dubnu a v říjnu 2015. Vždy poté následovalo masivní posílení virtuální měny. NewsBTC ale na základě analýzy společnosti Sunshine Profits připomíná, že indikátor nelze brát jako univerzálně platný. Například na grafu vývoje ceny zlata nastala stejná událost už několikrát, aniž ji následný cenový pohyb drahého kovu reflektoval.

S pozitivním vývojem kryptoměnového trhu v posledních týdnech přicházejí i odvážné a optimistické předpovědi toho, kam vystoupá cena bitcoinu. Šéf investičního fondu Galaxy Digital Michael Novogratz například pro CNBC uvedl, že do konce roku bitcoin půjde na svá historická maxima. Pro připomenutí – těmi by byl kurz těsně pod 20 tisíc dolarů a výše.

Pozitivní náladu celého kryptotrhu žene mimo jiné vidina blížícího se půlení (halvingu). Právě těsně před touto událostí, která zredukuje počet denně vygenerovaných „mincí“, cena kryptoměny obvykle nabírá růstovou trajektorii.

Stejně jako v případě zlatého kříže i u půlení komplikuje vyvozování předpovědí poměrně krátká doba existence bitcoinu. Za dobu jeho 11letého fungování došlo k halvingu jen dvakrát. Nadšení z cenového vývoje kryptoměn může navíc v blízké budoucnosti zkomplikovat americký ministr financí Steven Mnuchin.

Ten minulý týden oznámil, že jeho úřad připravuje významnou regulaci bitcoinu a dalších virtuálních měn. „Chceme přispět k rozvoji těchto technologií, ale zároveň zajistit, aby bitcoin a spol. nesloužily jako náhrada za tajná bankovní konta ve Švýcarsku,“ popsal Mnuchin. Právě anonymita kryptoměnových plateb patří podle jejich zastánců mezi hlavní výhody virtuálních měn.

Chcete mít jistotu, že vás dění na kryptoměnových trzích nemine? Staňte se členy facebookové skupiny Kryptoměny E15. Na každý nový článek a příspěvek dostanete na sociální síti upozornění>>>Kryptoměny E15Kryptoměny E15|E15