Nejistoty kolem bank a USDC dělají reklamu bitcoinu. Těží z toho český Trezor

Jak si AI vizualizuje trezor na bitcoiny. Hardware od SatoshiLabs je v reálu mnohem subtilnější.

Jak si AI vizualizuje trezor na bitcoiny. Hardware od SatoshiLabs je v reálu mnohem subtilnější. Zdroj: Midjourney

Mezi vítěze posledních turbulentních dní patří bitcoin, jehož cena poskočila od začátku týdne o zhruba dvacet procent. Krachující banky, oslabující dolar a nejistota provázející zajištění stablecoinu USDC jsou faktory, které nenahrávají jen zavedeným kryptoměnám, ale i bitcoinovým firmám. Mezi ty nejvýznamnější v oboru patří česká firma Trezor z holdingu SatoshiLabs, výrobce hardwarových peněženek na uchovávání virtuálních měn.

Trezor nyní registruje značný nárůst počtu objednávek – podobně jako po loňském krachu obří kryptoburzy FTX, který vedl ke znásobení prodejů trezorů. „Teď se jedná o trojnásobek denního průměru,“ sdělil serveru E15 šéf Trezoru Matěj Žák. Dodává ale, ze dělat závěry jen na základě vývoje nějakých konkrétních dnů se doopravdy nedá. 

Podle Žáka dění v amerických bankách či kolem stablecoinu USDC dělá reklamu firmě, kterou vede. „Zájem trhu mě vyloženě těší, protože to říká, že naše mise je správná a má smysl, že hesla typu ‚buďte sami sobě vlastní bankou‘ nejsou marketingové větičky,“ vysvětluje manažer. Trezor deklaroval znásobení svých prodejů již v minulosti krátce po pádu kryptoburzy FTX.

Jaké jsou největší nástrahy investic do kryptoměn? Podívejte se na video:
Video placeholde
• Videohub

„V důsledku jejího krachu jsme zaznamenali druhý nejsilnější týden v historii firmy a jeden z nejsilnějších měsíců vůbec,“ přiblížil Žák. Výrazné zvýšení poptávky tehdy deklarovala konkurence Trezoru, francouzská společnost Ledger. Její stejnojmenné zařízení je na globálním trhu hardwarových peněženek jedničkou, český Trezor následuje po ní. V následujících letech má v plánu prodávat miliony zařízení ročně.

SatoshiLabs ze současného vývoje těží ještě jinak. Součástí skupiny je firma Invity specializovaná na směnu kryptoměn, jejíž služby jsou součástí uživatelského rozhraní hardwarové kryptopeněženky Trezor.

„Dne 11. března (den po krachu Silicon Valley Bank – pozn. aut.) jsme zaznamenali pětinásobný nárůst v denním objemu obchodů krypto-krypto oproti předchozímu dni. Přitom 27 procent obchodů v ten den bylo v páru USDC-BTC, 39 procent v páru USDC-ETH (zkratka etheru – pozn. aut.) a 22 procent v páru USDC-USDT (zkratka stablecoinu tether – pozn. aut.). Vidíme tedy útěk od USDC, ale ne nutně do bitcoinu, jak by mnozí očekávali,“ dodal Bach Nguyen, obchodní ředitel Invity. V peněženkách Trezor lze kromě bitcoinu uchovávat právě i USDC, tether či ether.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!