Paralelní Polis: místo, kam nesmí EET. Naopak bitcoin je tam doma

Paralelní Polis

Paralelní Polis Zdroj: profimedia

Paralelní Polis
Paralelní Polis, PaperHub
Paralelní Polis
Paralelní Polis, PaperHub
Paralelní Polis, PaperHub
7
Fotogalerie

Jedním z hlavních center, kde se scházejí fanoušci a majitelé kryptoměn, je nezisková organizace Paralelní Polis v pražských Holešovicích. Hlavním tématem a nosným bodem pro celou Polis jsou nové technologie, decentralizace a s ní související kryptoanarchie, neboli anarchie založená na využívání decentralizovaného systému kryptoměn. Kdo se chce o bitcoinu a dalších digitálních měnách dozvědět i mimo obrazovku počítače či telefonu, může zamířit právě do Paralelní Polis. 

Součástí Polis na adrese Dělnická 475/43 je podpora kryptoanarchie. Cílem je kromě propagování kryptoměn také zpřístupňování nástrojů pro neomezené šíření informací na internetu.

Bitcoin a litecoin jako jediné platidlo

Součástí je i kavárna, která byla v době svého vzniku vůbec první na světě, v níž se dalo platit pouze bitcoiny. Později mezi platidla přibyl i Litecoin, další známá měna ethereum se ale zatím v kavárně nepřijímá.

Paralelní Polis - projekt skupiny Ztohoven

Paralelní Polis v roce 2014 vytvořila umělecká skupina Ztohoven, známá například vyvěšením červených trenek na Pražském hradě nebo instalací kontroverzně upravených panáčků na semaforech.


Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>


Projekt funguje na neziskové bázi, dvě třetiny příjmů plynou z coworkingového centra, kavárny, pronájmu prostor a dobrovolných příspěvků komunity. Zbytek stojí na členské základně, která přispívá k chodu projektu finančně nebo svou vlastní aktivitou. Členské příspěvky v minulosti zaplatili například miliardáři Karel Janeček nebo Václav Dejčmar.

Program v Paralelní Polis

V prostorech Paralelní Polis pravidelně probíhají přednášky o kryptoměnách (nejen) z cyklu Bitcoin Meetup. Na místě rovněž probíhají například i bleší trhy, projekce i další aktivity.

Podrobnější přehled akcí najdete na facebookové stránce Polis. V posledních letech instituce každoročně pořádá konferenci Hacker Congress. 

Paralelní Polis na youtube 

Záznamy z akcí organizátoři umisťují na svůj youtube kanál, jedno z videí pro představu zveřejňujeme i zde.

Paralelní Polis a EET

Paralelní Polis je jedno z několika míst, která úmyslně bojkotují EET. V lednu minulého roku ho kvůli tomu navštívil finanční úřad, ale žádnou pokutu spolku neudělil. Důvodem podle Polis byly blížící se volby. Podnik tím mimo jiné protestuje proti údajně nadměrnému shromažďování citlivých dat ze strany státu. Na toto téma uspořádal i několik panelových diskuzí, jedné z nich se zúčastnil i soudce Nejvyššího správního soudu Karel Šimka.

Paralelní Polis míří na Slovensko

Nyní se Polis pokouší expandovat na Slovensko. Na konci května se nezávislá pobočka Polis otevře v bratislavské čtvrti Nové Mesto a zároveň zde vznikne sídlo slovenského Institutu kryptoanarchie.

„Koncept pražské Paralelní Polis jsme vymýšleli společně s odborníky přes IT a nadšenci do moderních technologií ze slovenského hackerspace ProgressBar, proto nám přijde logické, že druhá Polis vznikne právě v Bratislavě,“ uvedl aktivista Roman Týc, jeden ze spoluzakladatelů českého sídla.

Aktuální graf s kurzem bitcoinu najdete zde >>> 

Pražskou a bratislavskou Polis nemá spojovat žádná majetnická struktura, pouze ideje a know-how. Stejně tak to má být i v dalších městech, kam se má Polis rozšiřovat. Bratislava totiž nemá být poslední. 

Finanční problémy Paralelní Polis

V roce 2016 Paralelní Polis čelila finančním potížím, když se její dluh vyšplhal až na 1,2 milionu korun. Dnes má být rozpočet opět vyrovnaný, a to díky změně financování a úspěšné mezinárodní konferenci o kryptoměnách a kybernetice.