Po halvingu bitcoinu přišla cenová bomba. Ale jiná, než kterou si optimisté malovali

S halvingem nastal skok ve výši poplatků za platbu bitcoinem.

S halvingem nastal skok ve výši poplatků za platbu bitcoinem. Zdroj: DALL-E

Největší kryptoměna prodělala dlouho očekávané půlení (halving), které zeslabilo příliv nových virtuálních mincí na trh. S kurzem bitcoinu ale dlouho očekávaná událost o půlden později prakticky nehnula. To se nedá říct o poplatcích za bitcoinové transakce, které brutálně zdražily.

Kdo by chtěl poslat bitcoin přes jeho základní vrstvu a dočkat se potvrzení platby v řádu minut, jen na transakčním poplatku by nyní zaplatil klidně i přes dvacet dolarů. Přitom ještě přede dvěma týdny nebyl problém s rychlým potvrzením tohoto způsobu platby při uhrazení o řád nižšího poplatku.

Důvodem jejich zdražení je souběžně s halvingem naplánovaný start nového bitcoinového protokolu Runes, který umí využít technologické základy nejrozšířenější kryptoměny k vytváření alternativních virtuálních mincí.

Ty obvykle nedoprovází žádný komplikovaný záměr, ale snaha rychle vydělat. Díky novosti, tedy i titěrné tržní kapitalizaci těchto „mincí“ mnohdy stačí jen nepatrný záblesk zájmu spekulantů k násobnému vyhnání jejich ceny. Generování těchto alternativních kryptoměn ale bitcoinovou síť zahlcuje, což zdražuje její používání například pro platby největší digitální měnou.

Zatímco halving je základní součástí fungování bitcoinu od jeho vzniku, navěšování funkcí typu Runes je novou iniciativou, kdy si část programátorů zkouší, co všechno bitcoinová technologie zvládne. „Představa, že zájem o Runes v brzké době kompletně vymizí, je ale stejně naivní, jako že lidé přestanou utrácet v kasinech a hrát automaty. Snahy o rychlé a jednoduché zbohatnutí formou spekulace máme prostě v DNA,“ napsal na sociální síti X autor knihy Platby budoucnosti Michal Novák. „Časem se to zchladí a bude to jeden z dalších způsobů pro spekulaci,“ uklidňuje popularizátor používání bitcoinu k placení.

Nač si dát pozor při investici do kryptoměn:

Video placeholde

Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Skok ve výši transakčních poplatků je zatím nejvýraznějším dopadem události jménem halving. Ta podle již daných pravidel fungování nejstarší kryptoměny ve zhruba čtyřletých intervalech snižuje na polovinu počet bitcoinů, které za den vzniknou. Po sobotním půlení toto množství kleslo z 900 na 450. Smyslem těchto pravidel je zajištění toho, aby všechny bitcoiny nešly do oběhu naráz, ale vznikaly postupně v horizontu zhruba 130 let. Nikdy jich nemá existovat více než 21 milionů.

V dosavadní patnáctileté historii bitcoinu dosud vždy po halvingu s určitým odstupem následoval prudký růst ceny kryptoměny. Ten lidé z oboru očekávají i nyní, kdy se kurz bitcoinu drží nad 60 tisíci dolary.

„Domnívám se ale, že efekt halvingu – i kdyby už neměl být tak explozivní jako v minulých letech – se opět projeví zhruba se šestiměsíčním zpožděním. Na ceně bitcoinu se tedy pozitivně projeví až koncem roku,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro e15 zakladatel kryptofondu RockawayX Viktor Fischer, podle kterého je reálné, že bitcoin nakonec zdolá i hranici 100 tisíc dolarů. V mezičase ale mohou přijít o iluze všichni, kdo si spojovali halving s okamžitým cenovým skokem.

Podle manažera největší globální kryptoburzy Binance pro Česko a Slovensko Ondřeje Pilného lze teď spíše očekávat krátkodobé ochlazení trhu. „Na cenu bitcoinu má půlení spíše dlouhodobý efekt,“ dodává Pilný.

Cena bitcoinu: kam až může padnout?

Zakladatel české burzy virtuálních měn Coinmate Roman Valihrach doplňuje, že v minulých letech bitcoin zaznamenal i třicetiprocentní propady ceny. „Je klidně možné, že takové přijdou i letos. Dokud se ale cena bitcoinu v příštích měsících udrží nad 51 tisíci dolary, zůstanu zcela v klidu a budu nadále věřit v další růst. Kdyby šla cena stále jen nahoru, trh by se velmi rychle přehřál a nikdy bychom se nedostali tak vysoko, jako když cyklus trvá déle.“

Podle některých analytiků je možný i dočasný propad bitcoinu dokonce hluboko pod 50 tisíc dolarů. Agentura Bloomberg již dříve citovala predikci banky JPMorgan, podle které by po opadnutí pozitivních očekávání spjatých s halvingem mohla kryptoměna sestoupit až na 42 tisíc dolarů. Předpokladem je, že halving tvrdě zasáhne byznys s těžbou bitcoinu a mnoho minerů bude nuceno ukončit své podnikání a rozprodávat zásoby natěžených bitcoinů. Takový scénář ale momentálně nevypadá nejrealističtěji, přestože těžba kryptoměny s halvingem zásadně souvisí.

Nové bitcoiny formálně vznikají jako odměna těžařům za to, že se svou aktivitou podílejí na potvrzování transakcí. Tato odměna s půlením, jak název napovídá, sice nyní klesla na polovinu, ale mineři mají kromě inkasování nově vytvořených bitcoinů ještě jiný zdroj příjmů. Tím je vybírání transakčních poplatků, které jsou díky současnému zahlcení sítě abnormálně vysoké.

Řekli o bitcoinu. Jak na kryptoměnu reagoval svět byznysu

Kryptoměna bitcoin se dostala do oběhu 3. ledna 2009. Během patnácti let existence zaujala nejen vývojem svého kurzu, ale i tím, jaké reakce vzbudila mezi známými podnikateli, investory nebo politiky. Následuje chronologicky řazený výčet silných výroků o nejstarší virtuální měně.

2010

„Pokud tomu nevěříš nebo nerozumíš, nemám čas tě přesvědčovat, sorry.“ Reakce dodnes neznámého tvůrce bitcoinu Satoshiho Nakamota, když na diskuzním fóru popisoval technické parametry kryptoměny.

2011

„Od peněžního systému chceme, aby zprostředkovával transakce a aby díky tomu rostlo hospodářství jako celek. V případě bitcoinu se ale nic takového neděje. Na něm bohatnou ti, kteří ho mají dostatek a neutrácejí.“ Lauerát Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman.

2014

„Držte se od bitcoinu dál. Je to v podstatě jen šálení smyslů.“ Šéf Berkshire Hathaway Warren Buffett se o čtyři roky později zmínil o bitcoinu znovu kriticky. Vyjádřil přesvědčení, že virtuální měna špatně skončí, a přirovnal ji k jedu na krysy.

2015

Výrok šéfa hnutí ANO a jednoho z nejbohatších obyvatel Česka zdobil i jednu ze zdí v pražských Holešovicích.Výrok šéfa hnutí ANO a jednoho z nejbohatších obyvatel Česka zdobil i jednu ze zdí v pražských Holešovicích.|archiv E15

„Vůbec netuším, co to je, a pokud vím, tak nikdo bitcoinem neplatí. Ta měna nemá nějakou dobrou pověst." Andrej Babiš v roli ministra financí takto komentoval zprávu, že kryptoměnu bylo možné koupit i na pobočkách České pošty.

2017

„Bitcoin je ukazatelem toho, jak velká je ve světě poptávka po praní špinavých peněz.“ Larry Fink, šéf společnosti BlackRock, která je největším správcem aktiv na světě. V roce 2023 ale svůj názor změnil. Právě jeho firma se začala připravovat na spuštění prvního bitcoinového burzovně-obchodovaného fondu (ETF). Růst kurzu bitcoinu na podzim 2023 navíc glosoval slovy, že jde o přesun investorů za kvalitou, a tou kvalitou je podle Finka právě dominantní kryptoměna.

2018

„Bitcoin je příklad investice, na který sedí teorie většího hlupáka. Sama o sobě kryptoměna nic neprodukuje. Kdybych si teď mohl vsadit na její pokles, udělám to.“ Zakladatel Microsoftu Bill Gates, později, v roce 2022, na téma kryptoměn dodal, že kdo má méně peněz než Elon Musk, neměl by bitcoin vůbec kupovat.

2021

„V době, kdy na standardní měně máte úroky pod úrovní inflace, jenom blázen by se nedíval po alternativách. Konkrétně bitcoin je skoro stejný bullshit jako ty běžné peníze. Klíčové slovo je ,skoro’“. Elon Musk, šéf Tesly a SpaceX, jehož firmy drží bitcoiny ve své rozvaze.

2023

 „Když zahrabete zlato na zahradě, bude to stále zlato i za tisíce let. Ale když o bitcoin přestanou mít zájem těžaři, ztratí na hodnotě. Je to zranitelné aktivum.“ Nassim Nicholas Taleb na investiční konferenci SH!FTS. „Když zahrabete zlato na zahradě, bude to stále zlato i za tisíce let. Ale když o bitcoin přestanou mít zájem těžaři, ztratí na hodnotě. Je to zranitelné aktivum.“ Nassim Nicholas Taleb na investiční konferenci SH!FTS.|e15 Michaela Szkanderová

„Já céčka kupovat nechci.“ Na stejné konferenci jako Taleb se kriticky vůči kryptoměnám jako takovým vymezil šéf EPH a spolumajitel vydavatele deníku e15 Daniel Křetínský.„Já céčka kupovat nechci.“ Na stejné konferenci jako Taleb se kriticky vůči kryptoměnám jako takovým vymezil šéf EPH a spolumajitel vydavatele deníku e15 Daniel Křetínský.|E15 Michaela Szkanderová