Propagátoři bitcoinu expandují, Paralelní Polis začne fungovat v zahraničí

Paralelní Polis na Slovensku

Paralelní Polis na Slovensku Zdroj: E15

Paralelní Polis na Slovensku
Paralelní Polis na Slovensku
Paralelní Polis na Slovensku
Paralelní Polis na Slovensku
Paralelní Polis na Slovensku
6
Fotogalerie

Nezisková organizace Paralelní Polis po čtyřech letech strávených v pražských Holešovicích expanduje. Na konci května se pod hlavičkou Paralelní Polis otevře první slovenská pobočka . Stát bude v bratislavské čtvrti Nové Mesto a zároveň se stane i sídlem Institutu kryptoanarchie.

Vznik nových poboček se však podle zástupců organizace nemá zastavit na Slovensku, naopak počítají s otevřením nových "Polis".

Fungovat budou nezávisle na Praze a nemá je spojovat žádná vlastnická struktura. Pojítkem budou kromě názvu myšlenky a sdílení know-how. „Věříme, že v roce 2018 nebude otevřena jen jedna pobočka, ale že jich bude víc,“ řekl Bednár. Konkrétní lokace však neupřesnil.

Součástí druhé Paralelní Polis budou sdílené kanceláře a laboratoře vybavené moderními technologiemi. „Při sebevětší snaze dokáže Paralelní Polis v Praze obsloužit jen malou část obyvatel planety, proto chceme koncept rozšířit a decentralizovat. Věříme, že do konce roku vznikne více nových poboček,“ představil vize bratislavské Polis její mluvčí a etický hacker Juraj Bednár. Stejně jako v Česku bude návštěvníkům k dispozici i kavárna akceptující pouze kryptoměny.


Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>


Tým zakladatelů bratislavské pobočky, která bude s 200 metry čtverečními menší než ta česká, tvořily téměř tři desítky osob. Mezi nimi mimo jiné například podnikatelé Pavel Lupták a Petr Nemčok. „Interiér ladíme do černobílého designu a plánujeme vybudovat také biohacking lab, neboli speciální laboratoř, která má lidem pomoci k osvobození vlastního těla od biologických omezení a následně zvýšit jejich produktivitu,“ popisuje specifika Bednár.

Komunita z Holešovic slovenskou iniciativu uvítala. „Koncept pražské Paralelní Polis jsme vymýšleli společně s odborníky přes IT a nadšenci do moderních technologií ze slovenského hackerspace ProgressBar, proto nám přijde logické, že druhá Polis vznikne právě v Bratislavě,“ uvedl aktivista Roman Týc, jeden ze spoluzakladatelů českého sídla.


Informace o kurzu bitcoinu najdete zde >>>


Byl to ale právě Týc, který před časem upozornil na finanční potíže a osobní spory, s nimiž se tuzemská pobočka potýká. Koncem roku 2016 dosahoval dluh neziskovky téměř 1,2 milionu korun, dnes má být rozpočet organizace i díky úspěšné mezinárodní konferenci o kryptoměnách a kybernetice vyrovnaný.

Projekt však „vyhráno“ nemá. Jeho známí podporovatelé v podobě miliardářů Karla Janečka a Václava Dejčmara přispívají „pouze“ na úrovni členských příspěvků, nepomůže ani rychle stoupající hodnota bitcoinu. Byť Paralelní Polis kryptoměnu dlouhodobě propaguje, na jejím zhodnocení coby nezisková organizace nevydělává.

Podívejte se, jak to bude vypadat slovenská Paralelní Polis: