Rockaway posiluje v blockchainu. Její fond získal podíl ve start-upu Centrifuge

Viktor Fischer, šéf Rockaway Blockchain Fund a partner Rockaway.

Viktor Fischer, šéf Rockaway Blockchain Fund a partner Rockaway. Zdroj: Rockaway

Viktor Fischer, šéf Rockaway Blockchain Fund a partner Rockaway.
2
Fotogalerie

Fond Rockaway Blockchain Fund (RBF) pokračuje v investování do blockchainových start-upů. Naposledy do jeho portfolia přibyl podíl v německé technologické firmě Centrifuge, která má za cíl přijít s novým přístupem decentralizovaného obchodování. Od celkem osmi investorů včetně RBF získala Centrifuge na rozvoj svého byznysu celkem 4,3 milionu dolarů. Informaci deníku E15 potvrdil šéf Rockaway Blockchain Fundu Viktor Fischer, velikost získaného podílu ani investice nekomentoval.

Spolu s RBF do start-upu investovala například společnost Galaxy Digital, která se dlouhodobě snaží o propojení světů korporátního bankovnictví a blockchainové technologie. 

Start-up se zaměřuje na převod standardních finančních nástrojů do blockchainu, díky čemuž lze s cenným papíry elektronicky nakládat bez obav o jejich pravost. Prostřednictvím Centrifuge lze přitom poskytovat kapitál i tam, kam si banky netroufají: například umělcům, kteří díky platformě mohou překlenout období, než dostanou zaplaceno ze streamování jejich obsahu na Spotify. 

Maria Staszkiewicz, ředitelka České fintech asociace a zakladatelka iniciativy Blockchain Republic, se domnívá, že klíčové pro úspěch Centrifuge bude, jestli a jak zvládne vyhovět regulaci. „Oblast decentralizovaných financí je dnes velmi populární a rychle roste. Centrifuge se navíc zaměřuje nejen na svět kryptoaktiv, ale jde dál do oblasti tradičních financí, což je určitě nadějný směr. Na druhou stranu s tím přichází i povinnost vyhovět regulaci finančních služeb, a to jak té stávající, tak i nově chystané, jako je velmi přísné unijní nařízení o trzích s kryptoaktivy MiCA,“ říká Staszkiewicz.

RBF vnímá start-up jako průkopníka, který jako jeden z prvních do světa blockchainu přináší úroky z tradičního světa financí. „Centrifuge vyvinulo platformu propojující investory, kteří hledají stabilní výnos, se společnostmi, které potřebují přístup ke kapitálu. Umožňuje tak společnostem profinancovat si krátkodobý dluh, jako jsou například vydané faktury,“ popisuje možnosti platformy Fischer. 

V praxi se tak podle Fischera mohou firmy díky platformě dostat ke kapitálu o jeden až tři měsíce dříve, než kdyby čekaly na skutečné splacení faktur. Úroky jsou v takovém případě ve vyšších jednotkách procent.

Dosud bylo skrz Centrifuge profinancováno už téměř čtyři miliony dolarů, přičemž celková hodnota takto obchodovaných aktiv by podle startu-pu mohla v budoucnu dosahovat až bilionů dolarů. Nyní platformu využívají například firmy zabývající se logistikou jako Harbor Trade Credit či společnosti působící v oblasti nemovitostí, jako je New Silver. 

Centrifuge dál sází na to, že „tokenizované“ cenné papíry (tedy navěšené na blockchain, pozn. aut.), se budou svazovat do balíčků a posléze s nimi i obchodovat.

RBF spadá do portfolia Rockaway Capital podnikatele Jakuba Havrlanta. V následujících dvou letech chce do blockchainových start-upů investovat přes dvě miliardy korun, díky čemuž má pod jejími křídly vzniknout největší blockchainový fond v Evropě. Součástí portfolia start-upů už je například Solana, Uniswap, Terra, Vega, Bitcoin Suisse nebo 1Inch. 

 

Slovník kryptopojmů

Blockchain – veřejná účetní kniha, do které se zapisují údaje o pohybech virtuální měny. Je rozprostřena mezi velké množství navzájem nezávislých počítačů, které zároveň ověřují správnost údajů v ní obsažených. Není proto potřeba centrální autority, která by za data v blockchainu zodpovídala.

Token – virtuální měna, která vznikla primárně jen pro potřeby jednoho konkrétního projektu, produktu.

Decentralizované financování – finanční služby, které využívají blockchain a tokeny. Díky své technologické podstatě nepotřebují klasickou centrální kontrolu v podobě banky či úřadu.