Švédské úřady chtějí v EU zakázat těžbu bitcoinu. Státní energetický kolos je proti

Nejvíce bitcoinových farem, přesněji řečeno metaforických dolů, se nacházelo v Číně. |

Nejvíce bitcoinových farem, přesněji řečeno metaforických dolů, se nacházelo v Číně. | Zdroj: profimedia

Státní salvadorská společnost má přesměrovat část geotermálních zdrojů na těžbu bitcoinu.
Velké plány s těžbou bitcoinu má středoamerický Salvador.
Těžba bitcoinu probíhá pomocí strojů označovaných ASIC.
Češi hrají poměrně důležitou roli v oblasti těžby bitcoinu. Tuzemská společnost Braiins chce tuto pozici ještě vylepšit.
Na těžbu bitcoinu v domácích podmínkách zapomeňte. Z činnosti je slušný byznys, mining probíhá v obřích halách se stovkami až tisícovkami těžebních strojů.
14
Fotogalerie

Společné prohlášení šéfů švédského finančního regulátora a tamní agentury na ochranu životního prostředí vybízí k celoevropskému zákazu těžby nejrozšířenější kryptoměny. Se záměrem ale nesouhlasí část manažerů švédské státní energetické společnosti Vatenfall.

Erik Thedéen a Björn Risinger ve své výzvě argumentují vysokou spotřebou elektřiny při těžbě bitcoinu. Těžba bitcoinu a etheru podle nich spotřebovává dvakrát více energie než celé Švédsko.

Úředníci se obávají, že letošní zákaz těžby kryptoměn v Číně může některé těžaře přivést do Skandinávie. „Evropská unie by měla zvážit zákaz těžby virtuálních měn fungujících na principu proof-of-work (způsob, kterým uživatel platebního systému dokazuje hodnotu platebního prostředku pomocí vynaložené práce, týká se to právě bitcoinu a etheru – pozn. red.),“ uvedli autoři prohlášení s tím, že v praxi by mohly mít restrikce podobu například speciální daně na energeticky náročnou těžbu.

Zároveň přiznávají, že podobné kroky by mohly přispět k dalšímu zvyšování emisí oxidu uhličitého z těžby virtuálních měn, neboť by se těžaři přesunuli do jiných koutů planety, které však tolik neprosazují obnovitelné zdroje elektřiny. „Je důležité, aby Švédsko i EU mohly využívat zelenou energii tam, kde nejvíce prospěje společnosti jako celku,“ dodávají Risinger s Thedéenem.

Jak neekologická je ve skutečnosti těžba bitcoinu a jak přesně probíhá? Podívejte se na video:

Henrik Juhlin, ředitel elektrárenského úseku švédské státní společnosti Vatenfall, argumenty odpůrců těžby odmítá s tím, že dolování bitcoinu ve skutečnosti může pomoci přenosové soustavě k větší stabilitě. Podle Juhlina má těžba potenciál přispět k lepšímu vybalancování poptávky a nabídky obzvláště v zemích, které ve stále větší míře spoléhají na nestabilní obnovitelné zdroje.

Proof-of-work ovšem není jediný existující způsob těžby virtuálních mincí. Druhý nejvýznamnější kryptoprojekt Ethereum plánuje přechod na systém proof-of-stake, který obchází těžaře. Na kyberbezpečnosti sítě transakcí se místo nich mají podílet držitelé většího množství digitální měny jejich uchováváním ve speciální digitální peněžence. Za to získají nárok na obdobu dividendy.

S přechodem na proof-of-stake odpadá důvod ke spotřebě relativně vysokého množství elektřiny. Z hlediska návrhu a fungování bitcoinu ovšem spotřeba energie není chyba, ale klíčová vlastnost sítě. Znamená to, že kdyby některý z těžařů pojal nekalé úmysly síť bitcoinových transakcí ovládnout či s ní manipulovat, musel by teoreticky propálit tak obrovské množství elektřiny, že by se mu operace z hlediska nákladů a výnosů nemohla vyplatit.

Elektrická energie, kterou každoročně spotřebuje provoz bitcoinu, se nicméně podle starší studie rovná roční spotřebě všech elektrických přístrojů ve Spojených státech, jež jsou zapnuté, avšak neaktivní.

Prohlédněte si, jak vypadá těžba bitcoinu:

V současnosti jsou světovým centrem těžby bitcoinů Spojené státy. Nahradily Čínu, kde vláda zasáhla proti těžařům.

Na konci srpna se Amerika podílela na těžbě 35,4 procenta, což je více než dvojnásobek proti dubnu. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnilo Cambridgské centrum pro alternativní finance. Studie měří podíl zemí na globální hash rate. To je veličina, která měří výkon zařízení používaných k těžbě kryptoměn.

Kdo jsou největší znečišťovatelé planety? Evropská unie mezi ně v absolutních číslech nepatří: