Trh s bitcoinmaty roste, v Dubaji ale tento byznys narazil

Bitcoin akceptuje například holešovická kavárna Paralelní Polis, kde je i bitcoinový bankomat

Bitcoin akceptuje například holešovická kavárna Paralelní Polis, kde je i bitcoinový bankomat Zdroj: profimedia.cz

Bitcoin
Bankomat na bitcoiny
3
Fotogalerie

Hodnota kryptoměn prodělala během posledních 12 měsíců značný propad, přesto ve světě přibývá speciálních bankomatů umožňujících směnu hotovosti za bitcoiny či další virtuální měny. Počet těchto zařízení se za poslední rok více než zdvojnásobil na více než 4400. Popsané stroje začínají pronikat i na zcela nové trhy, například do Dubaje. Tam se ale bitcoinmatová premiéra neobešla bez komplikací.

Když tento týden společnost Amhora nainstalovala první bitcoinmat do dubajského hotelu, již za dva dny si musela zařízení opět odvézt, informuje server Bitcoinist. Firma argumentuje nutností přizpůsobit svá zařízení tamním zákonům, které znemožňují anonymní nákup kryptoměny. Počítá s tím, že posléze bitcoinmat na místo opět nainstaluje.

Spojené arabské emiráty, jejichž je Dubaj součástí, by tak rozšířily seznam zhruba osmi desítek států, kde funguje alespoň jeden kryptobankomat.

Globálnímu trhu nicméně dominuje pražská společnost General Bytes, provozuje přes 1390 těchto zařízení, uvádí portál CoinATMradar. V těchto dnech se jí podařilo těsně předstihnout americkou konkurenci Genesis Coin a stát se v počtu dodaných zařízení světovou jedničkou.

Hlavním odbytištěm jsou Spojené státy, ale relativně velký trh představuje také Česko. Funguje v něm téměř sedm desítek zařízení tohoto typu, což zemi řadí na šesté místo globálního žebříčku. General Bytes přitom není jediná tuzemská společnost, která patří k předním hráčům v oboru virtuálních měn. Například firma Satoshi Labs je výrobcem jedné z nejrozšířenějších hardwarových peněženek na bitcoiny a současně se jí povedlo prorazit s kolektivní těžbou virtuálních měn.

Směna v bitcoinmatu prakticky

Nákupy kryptoměn přes speciální bankomaty představují vedle on-line burz a směnáren jednu z možností, jak si digitální mince obstarat. Takový postup má několik výhod i minusů.

Plusem je relativní dostupnost těchto zařízení, v Česku se s nimi lze setkat v řadě nákupních center či v některých trafikách ve stanicích pražského metra.

Zákazník by měl být v ideálním případě vybaven mobilní kryptoměnovou peněženkou, jejíž QR kód nechá přístrojem naskenovat. Zařízení následně odešle po zaplacení hotovostí bitcoiny či jiné kryptoměny do zmíněné digitální peněženky. Lze se ale obejít i bez ní. Zákazník v takovém případě obdrží papírek s QR kódem, který umožňuje se zakoupeními digitálními mincemi nakládat. Obecně ale uchovávání kryptoměn na „účtence“ platí za spíše provizorní řešení.