Tvrdá evropská kryptoregulace se blíží. Češi našli veksláckou cestu, jak se jí vyhnout

Jak si umělá inteligence představuje směnu bitcoinu

Jak si umělá inteligence představuje směnu bitcoinu Zdroj: Midjourney

Jak si umělá inteligence představuje trading
Uživatelské rozhraní aplikace Vexl
Harmonogram MiCA
4
Fotogalerie

Ještě během českého předsednictví Radě EU by měl vzniknout finální návrh celoevropské regulace kryptoaktiv známé pod zkratkou MiCA (Markets in Crypto Assets). Už teď je zjevné, že pod silnou kontrolou budou hlavně burzy virtuálních měn, což pro mnoho uživatelů bude de facto znamenat konec možnosti anonymně nakládat s bitcoinem a spol. Existují ale cesty, kudy budou kryptoměny moci inkognito proudit dál. Jednu z nich začala v poslední době intenzivně prošlapávat pražská společnost SatoshiLabs, která vyrábí hardwarovou kryptopeněženku Trezor.

Povinnost ověřovat identitu uživatelů či hlásit finančním úřadům kryptotransakce směřující z burz. To jsou některá pravidla, která by měla světově první komplexní regulace kryptoaktiv (MiCA) zavést. Ve státech Evropské unie by měla platit v horizontu příštích několika let. MiCA cílí v první řadě na zprostředkovatele kryptoměnových služeb typu burzy, dle dostupných informací o návrhu by se vůbec neměla týkat kryptoměnových transakcí a směňování virtuálních mincí bez prostředníků. Jde například o situaci, kdy si dva cizí lidé napíší přes sociální síť, že jeden od druhého koupí část bitcoinu v hodnotě deset tisíc korun. Právě takovým decentralizovaným způsobem funguje nová aplikace Vexl, jejíž vývoj SatoshiLabs financovala.

„Regulace MiCA se aplikace nijak nedotýká. Vexl je sociální síť na propojování lidí a vůbec nepřichází do styku s kryptoměnami. Provozovatel Vexlu obchody nezprostředkovává, neprofituje z uživatelských obchodů, vlastně ani nepozná, zda se mezi uživateli nějaké transakce udály,“ vysvětluje Josef Tětek, který je v SatoshiLabs zodpovědný za komunikaci s médii. S jeho výkladem souhlasí i advokát a předseda České kryptoměnové asociace František Vinopal. „U aplikace Vexl považuji možnost spadnout pod zmíněný regulatorní režim za minimální. Uvažuji tedy nad veřejně dostupným zněním legislativních balíčků. Takzvané peer-to-peer (bez prostředníka – pozn. red.) transakce jsou výňatek z působnosti,“ udává Vinopal.

Aplikace není jedinou alternativou velkých regulovaných centralizovaných burz typu Binance či Coinbase, kterou SatoshiLabs nabízí. Již delší dobu umožňuje uživatelům kryptopeněženky Trezor anonymně směňovat virtuální měny mezi sebou. To je užitečné například v situaci, kdy držitel bitcoinu očekává jeho propad, smění jeho část na takzvané stablecoiny (virtuální měny pevně svázané s kurzem dolaru) a v případě cenového pádu bitcoinu jej následně stejným způsobem dokoupí zpět.

Lze se tak při spekulativních obchodech vyhnout burzám, které ověřují totožnost klientů a hlásí transakce úřadům. Shromážděná citlivá finanční data bývají také lákavým cílem hackerů. Fanoušci bitcoinu a decentralizace právě obavy o svou bezpečnost uvádějí jako jeden z hlavních důvodů poptávky po anonymně fungujících kryptoslužbách. Nechtějí prý kalkulovat s hrozbou, že se někdo s nekalými úmysly dozví, kde bydlí konkrétní držitel většího množství bitcoinů. Nedávno postihl hackerský útok například aplikaci Revolut. Útočníci se měli dostat k údajům o desítkách tisíc lidí, uvedl portál TechCrunch.

Mohou státy a politici zničit krypto zákazy a regulacemi? Podívejte se na video:

Video placeholde

Kicomova kryptoporadna • Kicom

V případě směny kryptoměn přímo v Trezoru ale Vinopal naznačuje, že na ni by se MiCA, respektive pravidla proti praní špinavých peněz, vztahovat mohla.

„U funkcionality Trezor si nejsem jistý jejím fungováním, ale z pohledu MiCA by mohla naplnit model takzvaného přijímání a předávání příkazů ke kryptoaktivům jménem třetích stran. Tím se rozumí přijímání příkazu od osoby k nákupu nebo prodeji jednoho nebo více kryptoaktiv a předání tohoto příkazu třetí straně k provedení,“ popisuje expert.

„Nákup, prodej a směnu kryptoměn v prostředí Trezoru zprostředkovává společnost Invity, a to formou srovnání nabídek jednotlivých burz a směnáren. Regulace MiCA tudíž dopadá na konkrétní burzy a směnárny; Invity je pouze zprostředkovatel nabídek těchto třetích stran,“ upřesňuje za SatoshiLabs Tětek.

Služeb, které dovolují nakupovat či směňovat kryptoměny bez ověření totožnosti, existuje více. Jejich seznam nabízí například web KYC-Not Me. Ke směně bitcoinu a spol. za standardní oběživo slouží relativně populární program Bisq – vyžaduje ale instalaci do počítače a jeho uživatelské rozhraní není pro nováčky příliš intuitivní. I to je důvod, proč většina kryptoinvestorů nakupuje pohodlněji přes centralizované služby. Tento nedostatek decentralizovaných (neregulovaných) burz chtějí tvůrci Vexlu zmírnit.

Úvahy o výsledném dopadu MiCA a dalších nových pravidel jsou ale zatím stále jen předčasné, přestože hlavní obrysy nařízení jsou už patrné. Finální podoba regulace ještě není dojednaná, záležet bude také na konkrétní implementaci pravidel v jednotlivých členských státech. Finální znění návrhu MiCA by mohlo do konce roku dotáhnout ministerstvo financí v rámci českého předsednictví Radě EU. Harmonogram MiCAHarmonogram MiCA|Probinex

„Předsednictví převzalo návrh ve stádiu tzv. technických trialogů, kdy spolu s Evropským parlamentem a Komisí pracuje na finálním znění nařízení. Práce jsou velmi intenzivní a v zájmu všech tří stran je přijetí oficiálního textu ještě během českého předsednictví. Nic bližšího ale nelze v tuto chvíli odhadovat, neboť se jedná o velmi komplexní a obsáhlý návrh,“ uvedl za ministerstvo Filip Běhal z tiskového oddělení.

Politici a centrální bankéři regulaci kryptoměn obhajují nutností bojovat proti praní špinavých peněz. Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová navíc letos varovala, že bitcoin a spol. mohou sloužit jako prostředek k obcházení protiruských sankcí. Zatím ale neexistují důkazy, že by k takové praxi docházelo.