„Užitečný asi jako mořská mušle.“ Buffett opět kritizuje bitcoin, jeho kurz ale roste

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: profimedia.cz

Bitcoin
Bitcoin
3
Fotogalerie

Investorská legenda Warren Buffett se před setkánín s akcionáři dotkla tématu kryptoměn. Buffett pokračoval v kritickém tónu, v minulosti dokonce bitcoin přirovnal k jedu na krysy. Nyní svou argumentaci rozvinul. Bitcoinovým spekulantům ale nákupy virtuálních mincí nerozmluvil, cena bitcoinu během úterního dopoledne roste o necelých pět procent.

Přestože trh s kryptoměnami zažívá po delší době první výraznější oživení, Buffett by je podle svého vyjádření zařazoval do investičního portfolia jen nerad.

„Bitcoin nic nedělá. Prostě jen někde leží. Je jako mořská mušle nebo něco takového, a to z mého pohledu není investice,“ prohlásil podle CNBC Buffett. Své argumenty pak ještě rozvinul: „Když si tady utrhnu knoflík, budu mít malý žeton. Nabídnu vám ho za tisíc dolarů a pokusím se jeho cenu vyhnat na dva tisíce do konce dne. Nicméně ten knoflík pořád bude mít jen jedno využití, a to navíc velmi omezené,“ popsal americký miliardář.

Jiní významní zástupci investorského světa ale zastávají vůči digitálním měnám vstřícnější postoj. Podle zjištění agentury Bloomberg například světový investiční kolos Fidelity poprvé umožní klientům obchodování s digitálními měnami již za několik týdnů, což by mělo napomoci rozšíření povědomí o bitcoinu na Wall Street.

Cena nejrozšířenější kryptoměny reaguje pokračujícím růstem a pohybuje se na nových letošních maximech těsně pod hladinou 6000 dolarů. Tu část obchodníků, například Peter Brandt, vnímá na základě technické analýzy jako důležitý strop, bez jehož proražení prý mohou spekulanti na další prudký růst hodnoty bitcoinu zapomenout.

Kurz bitcoinu: