Africké Švýcarsko: Vítejte v konžské oblasti Masisi známé chovem krav a výrobou dobrého sýra

Africké Švýcarsko

Africké Švýcarsko Zdroj: Jana Ašenbrennerová

Scenerie na východě neklidného Konga často připomínají idylu.
Krávy sem dovezli belgičtí kolonialisté.
Farma dává práci mnoha lidem, kteří by jinak živořili.
Nejdůležitější při výrobě sýra je mít kvalitní mléko.
Při výrobě sýra je nutné přesně dodržovat postupy.
8
Fotogalerie

Demokratická republika Kongo je známá spíš dlouhotrvajícím konfliktem. Oblast Masisi na východě země je však proslulá také výborným sýrem.

Vysoko v kopcích, ve východní části Demokratické republiky Kongo, leží oblast Masisi, kterou místní nazývají „Švýcarsko Afriky“. Je to oblast zelených pastvin, kde se přes prašné cesty a potůčky často trousí stádo krav. Na první pohled se zdá, že je tu nesmírný klid a mír.

Na ten druhý je jasné, že tahle oblast už má leccos za sebou. Je to místo v mnoha směrech výjimečné, jedním z nich je fakt, že se tu vyrábí sýr. Jediný místní mléčný výrobek, který se momentálně v Kongu distribuuje a prodává.

Výroba sýra zde byla přestavena již v roce 1970 belgickými mnichy, kteří si zde sýr nejprve vyráběli pro vlastní konzumaci. Když se jejich produkce rozrostla, začaly vznikat malé továrny a sýr se začal prodávat. V oblasti Masisi najdete farmy různých velikostí a možností. Sýr se tu však vyrábí jen jeden – Masisi gouda. Je to místní pochoutka.

Jedna z těchto farem leží v údolí nedaleko obce Mushaki, přibližně 40 kilometrů západně od hlavního města provincie Goma. Přestože se tato vzdálenost může zdát nepatrná, díky místnímu terénu a klikatým prašným cestám může trvat i několik hodin a rozhodně se na ní nebudete nudit.

O farmu, jejíž rozloha čítá přibližně 280 hektarů, se stará Alex Kasole, mladý farmář, který se výrobě sýra věnuje s nadšením a vervou. Denně se zde nadojí až 400 litrů mléka, ze kterého se pak šest dní v týdnu vyrábí čerstvý sýr. Ten pak měsíc zraje, než putuje k zákazníkům.

Ačkoli sýr je velmi oblíbený, zdaleka ne každý domorodec si jej může dovolit. Cena je na místní poměry vysoká. Kolo sýra vyjde v oblasti Masisi v přepočtu na 70 Kč a více než dvojnásobek pak v oblastech, kam se dopravuje letecky.

Masisi získalo své přízvisko „Švýcarsko Afriky“ díky velké populaci dvou plemen švýcarských krav, které byly do oblasti přivezeny již v době koloniální belgické vlády v letech 1908–1960.

Mnoho farmářů a výrobců sýra opustilo oblast Masisi kolem roku 1990, kdy vypukla válka a zničila tak velkou část celého průmyslu. Před dvěma lety se však konžské armádě za asistence jednotek Spojených národů (mise MONUSCO) podařilo porazit rebely ze skupiny M23 a oblast Masisi opět nabyla, alespoň částečně, svůj nadlouho ztracený klid. Nebezpečí sice stále hrozí, ale mnoho lidí se za poslední dva roky vrátilo domů. Masisi se pomalu navrací do svých původních kolejí a také k výrobě sýra.