Alpské lyžování založil založil před 115 lety rodák z Čech

Zakladatel alpského lyžování Matyáš Žďárský (Matias Zdarsky)

Zakladatel alpského lyžování Matyáš Žďárský (Matias Zdarsky) Zdroj: ČTK

Je možné, aby nejlepším lyžařem světa byl rodák z Vysočiny? Na přelomu devatenáctého a dvacátého století ano. A nejen to. 19. března 1905 Mathias Zdarsky zorganizoval první závod mezi slalomovými tyčemi a založil zcela novou závodní disciplínu.

Mathias se narodil v roce 1856 v Kožichovicích u Třebíče místnímu mlynáři a jeho ženě Josefě jako desáté dítě. Už v dětství oslepl na levé oko. To mu ale nebránilo stát se učitelem a odjet na studia malířství a sochařství do Mnichova a Curychu.

Poté se usadil na vlastním hospodářství v Lilienfeldu v Dolních Rakousích. Nejsou tu přímo Alpy, nejvyšší hora zde, Muckenkogel, má necelých 1250 metrů. To však ve spojení se Zdarského zájmem o vše nové stačilo k tomu, aby se stal zakladatelem alpského lyžování

První lyže si opatřil z Norska, kde se užívaly již po mnoho staletí. Při jejich zkoušení v Rakousku však přišel na to, že pro místní terén jsou zcela nevhodné. Pro jízdu z kopce byly příliš dlouhé, takřka neovladatelné a vázání nepevné. Lyže proto zkrátil a vymyslel i vlastní ocelové vázání, v kterém držela také pata. Svůj výrobek si nechal patentovat, ten se stal se základem moderního lyžařského vázání. Náhle byla možná i jízda v obloucích o kratším poloměru.

Pro svůj převratný styl založil výukové kurzy lyžování. Novinkou byly nejen možné sjezdy prudších svahů, plužení nebo přívratové oblouky, ale i nižší postoj nebo předklon místo záklonu v norské škole. Také stanovil závislost délky lyží na hmotnosti a výšce lyžaře. Během období rozvoje této nové lyžařské techniky byl dlouho jejím nejlepším představitelem.

V roce 1905 pak na hoře Muckenkogel uspořádal vůbec první závod mezi slalomovými tyčemi. Nehodnotil se pouze čas, ale i počet pádů. Zúčastnilo se ho tehdy 24 lyžařů. Na jeho počest se tento závod v neděli kolem 19. března koná každý rok ve věrných historických kulisách, kostýmech i vybavení. Jezdí se s jednou tyčí a čas se měří výlučně ručně. Nicméně letos v roce 115. výročí tomu bude bohužel jinak.