Anglie zakázala dětem hlavičkovat. Zatím jen při tréninku

Primárně nohama.

Primárně nohama. Zdroj: Jaroslav Legner

Mladí fotbalisté, ilustrační foto.
Mladí fotbalisté, ilustrační foto.
Mladí fotbalisté, ilustrační foto.
Mladí fotbalisté, ilustrační foto.
5
Fotogalerie

Anglický fotbal je léta známý ostrými hlavičkovými souboji. Centry z křídla následované hlavičkami do sítě ale budou nejspíš k vidění stále méně často. Děti do 11 let mají podle nařízení fotbalové asociace The FA přestat ve snaze trefovat balon hlavou. K doporučení se přidaly i fotbalové asociace ve Skotsku a v Severním Irsku. Zatím v tréninku, zápasy jsou povoleny.

Asociace zároveň od nynějška trenérům doporučují omezené penzum hlaviček i u starších dětí do 18 let věku. U nich má mít nácvik hlaviček v tréninku nízkou prioritu.

The FA se odvolává na výzkum univerzity v Glasgow, který upozorňuje na to, že fotbalisté jsou třiapůlkrát náchylnější k onemocněním mozku, zejména Parkinsonově chorobě či stařecké demenci. To, že se nařízení týká jen tréninků, odůvodňují asociace tím, že v zápasech k tolika kontaktům hlavy s míčem nedochází. Zároveň The FA a spol. tvrdí, že není žádná zřejmá spojitost hlavičkování s vyšší pravděpodobnosti onemocněním mozku v pozdějším věku hráčů. Instituce ale prý raději zaujímají opatrnější postoj.

U starších dětí mezi 11 a 18 lety dokonce The FA vypočítala, že tolerovatelné množství hlaviček v tréninku je pět při jedné tréninkové jednotce měsíčně.

Britská lékařská obec podle zprávy BBC, která sbírala ohlasy na rozhodnutí, současný vývoj více méně vítá. Někteří experti poukazují na to, že přímých důkazů spojitosti hlavičkování a zdravotních problémů v budoucnu ale musí být poskytnuto víc.

Novou agendu fotbalu na ostrovech uvítala třeba Dawn Astleová. Její otec Jeff byl profesionální fotbalista, hráč West Bromwich Albion a anglické reprezentace. Zemřel v roce 2002 na encefalopatii, globální selhání mozku. „Doufám, že brzy přibude i úprava pro fotbalisty starší 18 let,“ reagovala na novinku Astleová.

Někdejší hráč Tottenhamu Hotspurs či Wolverhamptonu Wanderers Jamie O´Hara se naopak postavil proti úpravám hlavičkování. „Hlavičkování je základní schopnost fotbalisty. A jak se to mladí naučí, když to nebudou moci trénovat?“ uvedl.

V roce 2015 k podobnému omezování hlavičkování dětí jako nyní ve Spojeném království sáhly Spojené státy. Tam tato změna mimo jiné rozproudila sérii žalob ze strany rodičů a trenérů, kteří v nemožnosti trénovat hlavičky spatřovali hendikep ve fotbalovém rozvoji svých ratolestí a svěřenců.