Apollo 11 přistálo přesně před padesáti lety. Připomeňte si filmy, které vesmírnou misi mapovaly

Film Pro celé lidstvo

Film Pro celé lidstvo Zdroj: Apollo Associates

Prvním filmem s tímto tématem je francouzská Cesta na měsíc (Le Voyage dans la lune, 1902) režírovaný Georgem Meliésem, inspirovaná tvorbou spisovatele Julese Verna.
Černobílý snímek, který trvá pouhých 13 minut, byl tehdy považován za celovečerní film.
Rozpočet snímku byl deset tisíc tehdejších franků. Je natočený 67 let před vstupem člověka na měsíc.
Nejvíce Oscarů z výběru získal snímek Správná posádka (The Right Stuff, 1983).
Celkem byl v roce 1984 nominován na osm cen akademie, z nich polovinu získal (Za střih, hudbu, mix zvuku a střih zvuku).
30
Fotogalerie

Přesně před padesáti lety se lidé dočkali jednoho z nejvýraznějších úspěchů lidského pokolení – na Měsíci přistál první kosmonaut. Není proto divu, že půlstoletí staré téma má výsadní postavení i v kinematografii. O vesmírném letu lodi Apollo 11 už proto vznikla celá řada filmů či dokumentů. Připomeňte si ty nejoblíbenější.

V březnu letošního roku vyšel nový dokumentární snímek režiséra Todda Douglase Millera, který byl promítán na filmovém festivalu v Karlových Varech. Film vznikl ze znovuobjevených záběrů na 65milimetrovém filmu a s pomocí více než 11 tisíc hodin zvukového záznamu za archivů NASA. Celosvětově má již film tržby přes deset milionů dolarů (227 milionu korun). Filmy s tématikou letů člověka na Měsíc ale mají mnohem bohatší historii.

Loňský film První člověk (First man) natočily Universal Pictures v režii Damiena Chazella. Jedná se o životopisný příběh Neila Armstronga, který začíná jeho příchodem do NASA v roce 1962. Film celosvětově vydělal přes 105 milionu dolarů (2,3 miliardy korun). Letos byl nominován na čtyři ceny akademie, z nich si odnesl Oscara za vizuální efekty.

Filmy o Měsíci netočí jen velká studia. V roce 2016 vyšel v USA nezávislý nízkorozpočtový snímek The Avalanche (Lavina), režiséra Matta Johnsona, který si zde zahrál i hlavní roli. Film je založený na konspirační teorii o tom, že přistání na měsíci Američané nafingovali. Film celosvětově vydělal necelých 52 tisíc dolarů (1,1 milionu korun).

Z veselejší stránky se na lunární misi dívá australská komedie Mise v ohrožení (The Dish, 2000) režírovaná Robem Sitchem, se Samem Neilem v hlavní roli. Kvůli tomu, že jediné možné místo pro spojení Apolla 11 se zemí bylo na australském venkově, museli Američané postavit satelitní přijímač přímo uprostřed ovčí farmy ve městě Parkes. Film celosvětově vydělal 16,2 milionu dolarů (368 milionu korun).

Za zmínku stojí i dokumentární snímek Pro celé lidstvo (For All Mankind ,1989) režiséra Ala Reinerta. Dokument je téměř celý sestaven z archivních záběrů NASA, režisér kvůli nim musel projít téměř šest milionů stop filmového materiálu. Film byl v roce 1990 nominován na cenu akademie, Oscara ale nezískal.

Nejvíce Oscarů z našeho výběru získal snímek Správná posádka (The Right Stuff, 1983). Celkem byl v roce 1984 nominován na osm cen akademie, z nich polovinu získal. konkrétně za střih, hudbu, mix zvuku a střih zvuku. Film režíroval Philip Kaufman. Jen v Americe snímwk vydělal 21,5 milionu dolarů (489 milionu korun).

Vůbec první film o lunární misi vznikl mnohem dříve, než k přistání člověka na měsíci došlo.  Francouzská Cesta na měsíc (Le Voyage dans la lune, 1902) režírovaná Georgem Meliésem se inspirovala tvorbou spisovatele Julese Verna. Film trvá pouhých 13 minut, ale tehdy byl s touto délkou považován za celovečerní snímek. Rozpočet filmu byl 10 tisíc franků.