Bezpečnost domu ohlídají nové systémy

Nejen požární signalizace se již dostává i do špatně přístupných objektů. Nové systémy fungují i v náročném prostředí. Řada firem dnes poskytuje moderní hlásiče, které dokážou včas reagovat například na zvýšení teploty a varovat před požárem hned v jeho raném stadiu.

Řadu produktů v oblasti požárních a bezpečnostních systémů nyní vyvinula společnost Siemens. Moderní elektrická požární signalizace a hlásiče představují nejnovější generaci systému FS20 Sinteso MP3.0. K modulární ústředně je připojen panel s hlásiči C-LINE i S-LINE, které používají současné špičkové technologie detekce požárů. Ústředna je připojena na nadstavbový systém MM8000, jenž umožňuje například plné monitorování a ovládání zmíněných ústředen. Mezi novinky v nabídce ústředen produktové řady Cerberus PRO patří zejména řada hlásičů SafeREX s tzv. ASA parametrizací, tedy s možností libovolného přizpůsobení vyhodnocovacího algoritmu hlásiče vlivům prostředí.

Tyto hlásiče jsou kvůli tomuto způsobu nastavení údajně mimořádně odolné vůči planým poplachům. Siemens se prezentuje i nejnovějším přírůstkem v nabídce ústředen, kterým je modulární verze ústředny FC726 s možností rozšíření až na 28 linek a 1500 adresných prvků, a také ústřednou hlasového výstražného zařízení E100 a systémem dynamického řízení nouzového osvětlení.

„Tento systém ve spolupráci s elektrickou požární signalizací a hlasovým výstražným zařízením zajišťuje koordinovaný únik z budovy bezpečnou cestou, sestavenou podle místa vzniku požáru,“ popisuje manažerka komunikace firmy Alexandra Moravcová. Novinkou je také speciální hlásič lineární detekce teploty. Systém FibroLaser III2 disponuje zcela novými kontrolery, které umožňují v případě dvoukanálového modelu připojení až 2x 10 km optického senzorového kabelu, speciálního kabelu JETEC do prostředí s radiační zátěží nebo senzorového kabelu se zvýšenou odolností vůči vysokým teplotám.

#####Dům pohlídá elektronický Azor

Novinky ve světě zabezpečovacích technologií se objevují i v segmentu ochrany objektů před vloupáním. Domácí výrobce bezpečnostních systémů Jablotron vyvinul produkt s výstižným jménem Azor, který se ovládá bezdrátovým vypínačem s čipem u dveří. Lze jej ovládat i pomocí mobilního telefonu, když po zavolání známého čísla oznámí svůj stav a nabídne jeho úpravu. „Při instalaci lze dokonce nastavit, jaké funkce bude poskytovat podle toho, který z jeho ,pánů‘ mu zavolá, jako zajištění, odjištění, odposlech nebo zaslání podrobných informací SMS zprávou,“ popisuje manažer firmy Daniel Havel.

Vlastnosti Azora se nastaví v počítači ve formuláři, jenž se otevře po připojení komunikátoru USB kabelem. Pokud je vyvolán poplach, Azor nejprve komunikuje s pultem centrální ochrany, poté odešle uživatelům SMS zprávu, a nakonec jim postupně zavolá, aby poplachovou SMS nepřehlédli. Kromě toho se po odeslání poplachové SMS zapne siréna. Pro potvrzení přítomnosti pachatele může autorizovaný uživatel Azorovi zavolat a využít také velmi kvalitní vestavěný odposlech. Azor je určen k zabezpečení především menších domů, bytů, kanceláří a obchodů, kde sleduje pohyb osob, otevření oken a dveří i případný vznik kouře. Základním prvkem systému je komunikátor, jenž se umísťuje na skrytém místě. K němu lze přiřadit čtečku čipů, deset detektorů a stejný počet oprávněných uživatelů.