Boj s každým centimetrem. Podívejte se, jak se dopadla přestavba renesančního objektu na vinařský dům

Dvůr je podle architektů největší kvalitou projektu.

Dvůr je podle architektů největší kvalitou projektu. Zdroj: BoysPlayNice

Průjezd je hlavním vstupem, křižovatkou všech provozů.
V první fázi rekonstrukce měšťanského domu došlo na takzvaný winebar.
V první fázi rekonstrukce měšťanského domu došlo na takzvaný winebar.
V první fázi rekonstrukce měšťanského domu došlo na takzvaný winebar.
Výhled z něj, nachází se mezi dvojicí vysokých zdí, podpořili demolicí dvorních budov.
14
Fotogalerie

Ani centimetr nazmar. Asi tak by se dal popsat přístup architektů ze studia ORA na specifickém projektu – vytvoření vinařského domu v centru Znojma. V renesančním objektu na tamním Masarykově náměstí se teď víno nejenom vyrábí, ale i degustuje a prodává. Nově plní i funkci penzionu. Prohlédněte si, jak může dopadnout citlivá rekonstrukce historického domu v centru vinařského kraje ve fotogalerii.

„Přišel za námi investor vinař se svým snem vytvořit funkční vinařství v srdci Znojma, v renesančním domě na Masarykově náměstí. Zadáním bylo vytvořit místo, kde by se víno vyrábělo, prodávalo a degustovalo, a zároveň se zde hodovalo, pořádaly akce a bydleli tu hosté,“ uvedl architekt Jan Veisser, který na projektu spolupracoval s kolegy Janem Horou a Barborou Horou ze znojemského studia ORA.

„Ambiciózní program si vynutil využít každý centimetr všech úrovní měšťanského domu, jeho dvora, a sklepů navazujících na historické znojemské podzemí,“ dodal.

První fáze kompletní proměny historického objektu začala před pěti lety začala vytvořením malého „winebaru“. V dalších etapách došlo na sklepy, vstup a dvůr. Právě ten architekti považují za největší kvalitu svého projektu. Výhled z něj, nacházejí se mezi dvojicí vysokých zdí, podpořili demolicí dvorních budov. 

Podívejte se, jak se změnil renesanční dům:

„Rozhodli jsme se přimknout k ošklivé zdi kulturáku, a tím jí upozadit, a nechat co nejvíce vyniknout klášterní zeď," říká Veisser. „Přístavba stojí ve stopě bývalého dvorního křídla, které bylo za války zničeno. Po tomto křídle zůstaly jen sklepy, které jsme využili pro výrobní prostory,“ podotkl. 

Bez minimálních stavebních zásahů naopak zůstaly původní sklepní prostory. Nově se do nich vstupuje „tajnými“ dveřmi v přístavbě.