Fotoreportáž: Hostil komunisty i amerického prezidenta. Prohlédněte si interiéry Kongresového centra

Nosné ocelové konstrukce budovy o celkové váze 12400 kilo se vyrobily v Ostravě.

Nosné ocelové konstrukce budovy o celkové váze 12400 kilo se vyrobily v Ostravě. Zdroj: archiv PCC

Výstavba Kongresového centra, dříve Palác kultury, začala v roce 1976.
A to na místě fotbalového hřiště.
Při zahájení výstavby se o budově hovořilo jako o Sjezdovém paláci.
První návštěvníky Palác kultury přivítal v roce 1981. Slavnostní otevření probíhalo za účasti tehdejší ho prezidenta - Gustava Husáka.
Na návrhu neofunkcionalistické stavby se podílel se podílel tým z Vojenského projektového ústavu: Jaroslav Mayer, Vladimír Ustohal, Antonín Vaňek a Josef Karlík.
37
Fotogalerie

Deset tisíc metrů čtverečních komerčních a necelých osm tisíc metrů čtverečních výstavních ploch. Díky tomu Kongresové centrum Praha zvládá přivítat na 270 tisíc návštěvníků ročně. Zastavěnou plochou zabírá zhruba stejný prostor jako Václavské náměstí. Objekt, který nad metropolí ční už od začátku osmdesátých let a postavili ho kvůli sjezdům KSČ, se otevře v rámci každoroční akce Open House Praha. Prohlédněte si v reportáži běžně nepřístupné interiéry.

Pakul nebo Lidojem. Dnešnímu Kongresovému paláci se  době jeho vzniku přezdívalo různě. Dobový tisk ho považoval za symbol socialistického umu a na první den otevřených dveří se čekaly hodinové fronty. 

Svoji roli sehrála budova i během listopodavých událostí v roce 1989, konala se tam jednání o složení první polistopadové vlády. Jako příspěvková organizace se objekt stal v roce 1992 majetkem Prahy. V roce 2014 odkoupil 55 procent český stát. 

Kongresový palác přitáhne ročně zhruba 270 tisíc návštěvníků. V souvislosti s koronakrizí ale vedení zaznamenalo více než 70procentní propad obsazenosti.

Běžně nepřístupné interiéry se otevřou během festivalu Open House o víkendu 5. a 6. září.