Černobylská havárie zblízka. Ukrajina zpřístupnila velín elektrárny

Po osudové havárii 4. reaktoru zůstaly další tři reaktorové bloky stále v provozu a dokonce se pak ještě dva roky nadále pracovalo na dostavění 5. a 6. bloku. Takto vypadala řídicí místnost 3. bloku, který nakonec sloužil nejdéle – až do roku 2000.

Po osudové havárii 4. reaktoru zůstaly další tři reaktorové bloky stále v provozu a dokonce se pak ještě dva roky nadále pracovalo na dostavění 5. a 6. bloku. Takto vypadala řídicí místnost 3. bloku, který nakonec sloužil nejdéle – až do roku 2000. Zdroj: BBC World Service, CC BY-NC 2.0

kanály přivádějící chladicí vodu pro reaktory v Černobylu
Pripjať
prodejna klavírů v Pripjati, i tyto cenné nástroje musely být opuštěny
Pripjať - hlavní třída
Pripjať - hlavní třída
96
Fotogalerie

Ukrajina zpřístupnila velín Černobylského reaktoru čtyři, epicentra nejhorší jaderné katastrofy v historii. Právě zde v dubnu 1986 sovětští inženýři v rámci testu zavřeli chladicí čerpadla, což způsobilo neřízenou reakci, výbuch a požár, který zabil nejméně 54 lidí a stovky tisíc obyvatel vystavil radioaktivnímu záření.

Dříve většina návštěvníků viděla elektrárnu pouze zvnějšku. Pro mnohé byly vrcholem exkurze rozpadající se bytové bloky a ruské kolo nedalekého strašidelného osiřelého města Pripjať, jehož 50 tisíc obyvatel bylo po katastrofě evakuováno.

Zájem o návštěvu Černobylu ale výrazně vzrostl po odvysílání stejnojmenného seriálu na televizní stanici HBO, a letos jejich počet dosáhl podle britského deníku Telegraph 87 tisíc.

Minulý týden se v Černobylu pro návštěvníky otevřela další trasa. Jedná se kilometr dlouhou chodbu zlatě zbarveného hliníku. Ta vede do reaktoru čtyři a díky ní se zpřístupnila kontrolní místnost, která se nachází pod novým ochranným poklopem, mimo starý sarkofág. Většina zařízení byla během vyšetřování po nehodě z velínu odstraněna, ale k vidění podle redaktora Telegraphu zůstaly rezavé panely s řadami tlačítek a displejů.

Video placeholde
Proletěli jsme dronem nad Černobylem a Pripjatí. Podívejte se • e15

V současné době se odhaduje, že pod železobetonovým poklopem zůstává 200 tun nestabilního radioaktivního paliva. Nový poklop, který zakrývá torzo reaktoru váží 36 tisíc tun a jedná se o největší  pohyblivou konstrukci na světě a náklady na její výrobu dosáhly v roce 2016 padesáti miliard korun.