Černý kašel nepatří do minulosti. Zabíjet dokáže i dnes

Zdroj: Unsplash.com

O černém kašli si mnoho lidí myslí, že patří do minulosti. Hned v hlavě vyvstane představa jako ze středověké morové rány. Pravdou ale zůstává, že černý kašel je mezi námi pořád. A i když máme vakcínu, každoročně se jím ve světě nakazí miliony lidí. Jaké jsou příznaky a jak černý kašel léčit?

Černý kašel je vysoce nakažlivý

Černý kašel neboli pertuse je vysoce nakažlivé onemocnění, které zasahuje plíce. Vyskytuje se pouze u lidí a jeho původcem je bakterie Bordetella pertusis. Často je však toto závažné onemocnění považováno za nemoc minulosti, které nás dnes již nemůže postihnout. Opak je však pravdou. Tzv. divý kašel se objevuje i dnes, zejména pak v zemích, kde není na toto onemocnění vysoká proočkovanost.

Nemoc se šíří z člověka na člověka

Černý kašel nemá žádný přírodní rezervoár, který by jej udržoval, a šíří se výlučně z člověka na člověka kapénkami. Podle statistik WHO se ročně po celém světě černým kašlem nakazí na 24 milionů lidí a stovky tisíc na nemoc zemřou. I v Česku se nákaze nevyhneme, naštěstí však její výskyt u nás, i díky očkování, není vysoký. Dospělý člověk nemívá příliš závažný průběh, mnohem nebezpečnější je infekce u dětí.

Jaké má černý kašel příznaky

Nejčastější příznaky černého kašle jsou: mírně zvýšená teplota, kašel a rýma. V pozdějším stadiu se ale projevují záchvaty kašle, křečovitý a dávivý kašel, člověk má pocit, že se nedokáže nadechnout, lapá po dechu až následně zvrací.

Myslete na to, že inkubační doba černého kašle je týden až dva, tedy nemoc propukne 5 až 10 dnů po nákaze, kdy se začnou objevovat první mírné příznaky. Obvykle nemoc trvá kolem 2 týdnů, avšak může to být i mnohem déle. Právě v tomto období je člověk nejvíce nakažlivý.

Teplé nápoje i vlhký vzduch

Na léčbu černého kašle se kromě antibiotik používají i slané nosní kapky, pomáhá pití teplých nápojů a zvlhčování vzduchu. Důležitý je také dostatečný pitný režim. Pomocnou ruku mohou podat i bylinky, jako je lichořeřišnice – přírodní antibiotikum. Černý kašel nikdy nepodceňujte a nesnažte se ho léčit sami, vždy vyhledejte lékaře, který nejdříve stanoví přesnou diagnózu a následně nasadí správnou léčbu.

Očkováním ke snížení výskytu

Očkovat proti černému kašli se u nás začalo v roce 1958, kdy byla nemoc vysoce rozšířená a ročně jí onemocnělo kolem 360 tisíc obyvatel. Dnes je povinné očkování hexavakcínou pro novorozence od 9. týdne, přičemž očkování probíhá v několika dávkách – typicky ve třech. V 5–6 letech a 10–11 letech pak dochází k přeočkování, které je doporučeno absolvovat aspoň jednou.