Češi chtějí pomoct Thajsku ke skoku do vesmíru

Thajské vesmírné středisko Space Krenovation Park v Laem Chabang

Thajské vesmírné středisko Space Krenovation Park v Laem Chabang Zdroj: Jan Stuchlík

Thajské vesmírné středisko Space Krenovation Park v Laem Chabang
Inženýr Sutee Chusri představuje řídící systém satelitu Theos, který vyvinul se svými kolegy
Inženýr Sutee Chusri představuje řídící systém satelitu Theos, který vyvinul se svými kolegy
Inženýr Sutee Chusri představuje řídící systém satelitu Theos, který vyvinul se svými kolegy
První thajský satelit Theos I
8
Fotogalerie

Zatím vypustili jen jeden satelit, který si nechali vyrobit v Evropě. Další dvě družice si už Thajci chtějí vyvinout a vyrobit částečně sami. Pomoct by jim chtěly i české firmy. „Snažíme se už nějakou dobu navázat spolupráci s thajskou vesmírnou agenturou GISTDA. Její prezident už na naše pozvání přijel do Prahy. České firmy mohou Thajcům pomoci s vývojem software, materiálů i stavbou satelitů,“ říká Petr Bareš, šéf Czech Space Alliance, která sdružuje české firmy s vesmírným výrobním programem.

Zatím Thajsku pomáhá hlavně Japonsko. Desítka japonských společností, které mají v Thajsku pobočku, se podílí na výzkumu a vývoji autonomních aut či zemědělských strojů. „Softwarové firmy, které vyvíjejí satelitní kontrolní systémy a satelitní navigace, máme také,“ dodává Bareš. V oblasti materiálového inženýrství v alianci působí tři čeští výrobci. Thajci mají o spolupráci s Čechy zájem, ale zatím se k podepsání konkrétních smluv neodhodlali.

Thajsko s vlastním vesmírným programem bude potřebovat pomoct. Na rozdíl od řady českých firem, které se mohly ve svých vesmírných začátcích opřít o české členství v Evropské vesmírné agentuře, thajské podniky takovou možnost nemají. České firmy mohly od ESA získat zakázky, na nichž si vybudovali reputaci a mohli se úspěšně účastnit dalších tendrů. Thajsko, které nemá takovou průmyslovou tradici jako Česko, vše buduje už osmnáct let samo.

Ve městě Laem Chabang, asi 130 kilometrů na jih od Bangkoku, je mezi palmami rozeseto osm nižších staveb a několik obřích satelitních antén. Areál Space krenovation park (SKP) postavila vláda v přepočtu za tři čtvrtě miliardy korun. V jedné z budov se hned u vstupu vyjímá maketa prvního thajského satelitu Theos, který slouží ke snímkování povrchu. „Data z něj používáme na mapování a monitoring při živelných katastrofách nebo pro zemědělské plánování,“ vysvětluje Pornthep Navaktikanok, který se podílel na návrhu a stavbě prvního satelitu a nyní vede divizi vývoje vesmírných produktů v GISTDA. Pro Thajsko družici vyrobil evropský koncern EADS Astrium.

Navaktikanok vede partu nadšených mladých inženýrů a vývojářů. Pro Theos si postupně vyvinuli vlastní řídící software. Ten původní evropský už používají jen jako zálohu. V předsálí řídící místnosti stojí další zařízení, které si Thajci vymysleli. Digitální pult s dotykovými obrazovkami je jako vystřižený z vědeckofantastické série Star Trek. „Na panelech je kompletní ovládání satelitu. Zatím ho používáme jen na ukázku na veletrzích, ale kdybychom ho připojili k ostrému systému, mohli bychom Theos od tohoto pultu bez problémů řídit,“ říká Sutee Chusri, vesmírný technolog v centru pro řízení satelitů.

V areálu by mělo brzy vyrůst řídící středisko i pro další thajský satelit Theos II. Jeho stavbu už schválila thajská vláda. Měl by stát v přepočtu pět miliard korun a ze třiceti procent by už měl obsahovat komponenty vyrobené v Thajsku. Jeho sestavení svěří Thajci do rukou evropského Airbusu.

Jenže zatím je v Thajsku jediná místní firma, která je schopná dodávat součástky do letadel a vesmírných sond. Dceřiná společnost strojírenského holdingu CCS už spolupracuje s Boeingem, Airbusem nebo Bombardierem. Aby se k CCS Aerospace brzy přidaly i další firmy, které dnes působí například v automobilovém průmyslu, vznikly v SKP testovací laboratoře pro zkoušení materiálů určených k použití ve vesmíru.

„Letos na jaře jsme získali standard pro testování materiálů v kvalitě pro letectví a vesmír. Už jsme naše služby poskytli třem nadnárodním firmám, které mají v Thajsku pobočky. Teď jsme zažádali o dalších pět certifikátů,“ uvádí Atipat Wattanuntachai, který má dvě zkušební laboratoře na starosti. Jakmile je laboratoře získají, nebudou už muset thajské firmy posílat materiály ke zkouškám do Malajsie nebo Japonska. Ušetří tím čas i peníze. V areálu SKP se firmy mohou také usadit. Kanceláře tam už má pětice zahraničních společností a thajský CCS Aerospace.

Pod thajským vedením vznikla také aplikace, která umožňuje v případě živelních katastrof sdílet zemím jihovýchodní Asii data ze svých satelitů. Další výzkum se zabývá použitím dat o letecké dopravě k optimalizaci letových koridorů a plánování nových letišť v Thajsku. Pro vesmírné technologie se inženýři z SKP snaží nadchnout i středoškoláky. Dávají jim k dispozici data ze satelitů a pořádají pro ně soutěže, při nichž mají heldat způsoby jak využít satelitní navigaci.

Pomalé budování vesmírného programu a na něj navázaného vesmírného průmyslu je součástí strategie thajské vlády, jak během příštích třiceti let posílit hightech obory s vysokou přidanou hodnotou. Kromě vesmíru se chtějí Thajci zaměřit na biotechnologie a zdravotnické technologie nebo digitální technologie a služby.