CETIN nabízí rychlost internetu 250 megabitů za sekundu

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Internet
Internet
internet
internet, počítače, IT
5
Fotogalerie

Společnost CETIN, která zajišťuje infrastrukturu pro připojení k internetu zhruba 85 procentům českých domácností, v rámci modernizace svých sítí zvyšuje maximální přenosovou rychlost dat na 250 megabitů za sekundu. Tuto rychlost už nabízí velkoobchodním partnerům a během sedmi let by vyšší rychlosti než dnes mohly využívat všechny domácnosti připojené kabely Cetinu, uvedl to člen představenstva Michal Frankl. Výhodou vyšší rychlosti je hlavně stabilita připojení a možnost lépe využívat nové služby.

Provozovatel konkurenční kabelové platformy UPC nabízí již od loňského podzimu rychlost připojení k internetu pro domácnosti až 400 Mbit/s. V dosahu sítí UPC jsou v ČR a na Slovensku zhruba dva miliony domácností.

Cetin je součástí investiční skupiny PPF. Ta před dvěma lety koupila společnost O2, z níž se Cetin oddělil, aby se staral o infrastrukturu, zatímco pod O2 spadají koncoví zákazníci. "Infrastrukturu nabízíme všem operátorům, kteří na ni chtějí poskytovat službu koncovým zákazníkům," uvedl Frankl. Rychlost 250 megabitů za sekundu už poskytuje od května například společnost Český bezdrát.

Do zásadní obnovy sítě se pustila společnost před dvěma lety. Za sedm let plánuje investovat 22 miliard korun. "Převážně část je upgrade sítě, jen menší část je stavba nové infrastruktury v nových developerských projektech," popsal Frankl. Firma se nesoustředí pouze na velká města, ale ze 60 procent pracovala v uplynulých dvou letech v okresních a menších městech. "I proto, že je tam mnohdy jednodušší získat stavební povolení než ve velkých městech," uvedl Frankl.

Aktuálně na rychlost vyšší než 100 Mbit/s dosáhne podle Frankla přibližně 500.000 českých domácností, k rychlosti 250 Mbit/s se dostane zhruba pětina z nich. "Zásadní je, aby drtivá většina připojení byla rychlejší než 30 megabitů za vteřinu, to se považuje za nejnižší rychlost do budoucna," uvedl Frankl.

Spolu s vyšší stabilitou internetu rychlejší připojení přinese také větší možnosti pro různé videopřenosy, narůstá sledování takzvaných streamovaných videí. V budoucnu bude vyšší rychlost potřeba i pro televizní vysílání, protože stále více lidí si objednává k internetovému připojení i televizi a současné přenosové schopnosti sítě nemusí na reálnou poptávku v budoucnu stačit.