Čínská armáda experimentuje s dálkově řízenými tanky

Čínský tank. Ilustrační foto

Čínský tank. Ilustrační foto Zdroj: U.S. Air Force

Čínský tank. Ilustrační foto
Čínský tank. Ilustrační foto
Čínský tank. Ilustrační foto
Čínský tank. Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Čínská armáda esperimentuje se staršími tanky, které předělává na dálkově řízené drony. Dalším krokem by prý měly být tanky řízené na bojišti umělou inteligencí. Podle dostupných informací Čína v těchto experimentech využívá tanky Typ 59.

Čínská oficiální média představila novou technologii, kterou vyvíjí čínská armáda. Experimentují se staršími tanky, které předělávají na dálkově řízené drony. Dalším krokem by prý měly být tanky řízené na bojišti umělou inteligencí.

Podle dostupných informací Čína v těchto experimentech využívá tanky Typ 59. To jsou střední tanky původně vyvinuté Sovětským svazem na konci 2. světové války. Čína je vyráběla jako licencované kopie a byla to první generace tanků domácí výroby v Číně.

Do přelomu tisíciletí tyto tanky představovaly hlavní bojovou sílu tankových jednotek Číny. Konstrukce těchto tanků vznikla před více než 70 lety a dnes je již velmi zastaralá. Mají nicméně k dispozici 100 mm nebo 105 mm kanón, s nímž se dá ještě něco dokázat.

V Číně těchto tanků vyrobili nejméně 10 tisíc a podle všeho jich mají stále ještě tisíce ve skladech. Jejich řízení je velmi jednoduché a analogové, takže ho je možné relativně snadno předělat na dálkové ovládání. Podle specialistů se dokonce zdá, že se tyto tanky řídí snadněji na dálku, než když se o to snažila lidská posádka zevnitř.

Na záběrech z čínských médií jsou vidět pohodlné volanty a digitálními LCD displeji, s nimiž se jistě operátorům pracuje lépe, než s původním řízením. Na první pohled to vypadá, že operátor hraje nějakou zajímavou videohru.

Podle vyjádření čínských odborníků může čínská armáda předělat na bezposádkové drony velký počet tanků Typ-59, které by stejně jinak byly na odpis. Prozatím budou řízené operátory na dálku, v dohledné době by je mohla řídit umělá inteligence.

Čínská armáda je může vybavit modernějšími zbraněmi, přičemž nemusí brát takové ohledy na obranu a velikost vnitřního prostoru tanku, protože není nutné chránit jeho posádku. Takové tankové drony bude možné posílat do riskantních misí, kde hrozí vyšší ztráty. Zničené tanky bude možné nahradit mnohem snadněji, než jejich případné posádky.

Na podobných projektech pracuje i US Army. Američané v současné době testují v rámci projektu Wingman upravená bezpilotní vozidla Humvee, která jsou vybavena umělou inteligencí a dálkově řízenými zbraněmi. Robotizovaná Humvee operují společně s Humvee, v nichž je lidská posádka, která má na starost velení bezpilotnímu vozidlu a obsluhu jeho zbraní.

Článek vyšel na serveru VTM >>>