Další ročník AW nabídne bohatý kulturní program

Čtvrtý ročník mezinárodního festivalu moderní a současné architektury Architecture Week 2010 se uskuteční v Praze 4.–17. října 2010. Ve spolupráci s velvyslanectvími a kulturními instituty jej, také za podpory dalších partnerů a institucí, organizuje společnost Czech Architecture Week s. r. o.

Letošním hlavním tématem festivalu bude zelená architektura a urbanismus. Prostřednictvím výstav, přednášek, seminářů, diskusí, workshopů, procházek za architekturou a dnů otevřených dveří se návštěvníkům představí účastníci – osobnosti architektury z téměř dvaceti zemí – z Brazílie, Bulharska, Číny, Dánska, Francie, Itálie, Japonska, Německa, Polska, Rumunska, Řecka, Slovenska, Slovinska, Španělska, Švédska, USA, Valonska-Bruselu, Velké Británie a Venezuely. Hlavním partnerem festivalu Architecture Week je již tradičně společnost Raiffeisen – Leasing Real Estate, která festival účinně podporuje od jeho vzniku v roce 2007.

#####Prezentace řady nejen pražských projektů

Díky ortofotomapě o rozměrech 9 x 9 m, umístěné na podlaze výstavního prostoru, budou mít návštěvníci příležitost přesně se zorientovat a snadno identifikovat umístění vystavených projektů – nových budov, rekonstrukcí historických objektů, dopravních projektů (Městský okruh, mimoúrovňové křižovatky, radiály, tramvajové trati, metro, přívozy), projektů pro rekreaci a odpočinek (Park u Čeňků, rekreační zóna jezer v Radotíně), protipovodňových opatření, revitalizaci Botiče a jiné.

#####Bohatá účast ze zahraničí

Do programu festivalu bude zařazena výstava věnovaná vztahu Brazílie a České republiky s názvem České stopy v Brazílii, konaná pod záštitou prezidenta ČR Václava Klause a Prezidentského úřadu Brazilské federativní republiky. Výstava se uskuteční od 15. do 30. listopadu 2010 v Tereziánském křídle Pražského hradu. Bulharský kulturní institut v době konání festivalu představí projekt s názvem Balkan House, jehož hlavním tématem bude bulharské hlavní město Sofia. Čínská architektura bude zastoupena výstavou Centrální osa Pekingu, která fotografiemi a modely představí historickou i moderní architekturu čínského Pekingu. Podrobný program jednotlivých akcí festivalu se připravuje a postupně bude na internetových stránkách www.architectureweek.cz.