Do Karviné přilétají vzácní ptáci

Karviná není jen hornické město. Přilehlé louky nebo rybníky si oblíbili i vzácní stěhovaví ptáci.

Hornické město Karviná dokáže své návštěvníky překvapit. Historickým centrem nebo krásnými parky. Milovníky přírody dokáží ohromit i rybníky v Karviné-Starém Městě, kde hnízdí více než 150 druhů ptáků a někteří z nich jsou velmi vzácní. Podle odborníka si ptáci vybrali toto místo, protože jim tam nechybí pole, louka, les a voda. „Tuto lokalitu zkoumám přes pětadvacet let. Samozřejmě jsou i jiná místa ve městě a jeho okolí, kde jsou ptáci vidět, stačí se jen trochu dívat,“ říká ornitolog Marek Haluzík z Karviné.

Člen České ornotilogické společnosti Haluzík na Karvinsku kroužkuje ptáky už téměř třicet let a jeho rukama projde při kontrole dva tisíce ptáků ročně. „Ač se to na první pohled nezdá, v Karviné je rozmanitá a pestrá příroda a obdivuji na ní hlavně to, s jakou houževnatostí bojuje s nepřítelem jménem člověk,“ uvádí Haluzík.

V Karviné hnízdí vzácné druhy ptáků

Na jaře se do Karviné vrátí například špaček obecný či slavík obecný. Přiletí také vzácný druh racka černohlavého. „Karviná patří k pouhým třem pravidelných hnízdištím racka černohlavého v České republice. Každoročně tam hnízdí až třináct párů tohoto vzácného druhu,“ potvrzuje Haluzík. Racek černohlavý si staví hnízda v kolonii racka chechtavého. Těch je tady dva a půl tisíce párů. „Mimochodem i racek chechtavý je silně ubývající druh a Ostravsko a Karvinsko obývá celá třetina všech hnízdících racků na území České republiky. Zkrátka rackům se u nás líbí,“ doplňuje Haluzík.

Ornitologové se těší na přílet ptáků, kteří se kvůli potravě vydávají přes zimu až do Afriky, s jinými se na čas rozloučí. Ty čeká zase cesta z Karviné do studenějšího podnebí. Ruska, Běloruska a Litvy. „Tahle cesta čeká na severní druhy ptáků. V zimě si určitě lidé všimnou havranů polních a kavek obecných. Ti spolu nocují kousíček za městem a po ránu pak mohou lidé sledovat, jak se dvacetitisícové hejno rozletí po Karviné a okolí. Za den zvládnou výlet až třicet kilometrů daleko,“ vypráví Haluzík.

Ke vzácným druhům, které ornitologové sledují nejen v zimě, patří také orel mořský. „Tento majestátný dravec loví svou kořist na okolních rybnících a podél řeky Olše,“ doplňuje ornitolog. S jarem se do města vrátí špaček, na začátku května pak mohou bystří posluchači zaslechnout i zpěv slavíka. Jejich cesta domů však není snadná. Čeká je několik tisíc kilometrů.

„Ptákům cestou na zimoviště a zpět hrozí celá řada nebezpečí. Když pominu přírodní síly jako je například počasí nebo predátoři, jejich největším nepřítelem je člověk. Bohužel i v době, kdy zákony napříč celou Evropou ptáky chrání, existují výjimky. V zemích jako Francie nebo Itálie je povoleno jen tak pro sportovní zábavu zastřelit statisíce ptáků ročně,“ informuje Haluzík. Ptáci, kteří zvládnou dlouhou a nebezpečnou cestu do rodné Karviné, přiletí už teď, začátkem března.