Elton představil letecké hodinky Prim. Část materiálu pochází ze stíhačky MiG-15

Vývojáři navrhli jednoduchý číselník, ve kterém se piloti dokáží rychle zorientovat.

Vývojáři navrhli jednoduchý číselník, ve kterém se piloti dokáží rychle zorientovat. Zdroj: Elton hodinářská

Původní model Prim Orlík
Korunka hodinek Prim MiG-15 je vyrobená z materiálu, který pochází přímo ze stíhačky MiG-15.
Společnost Elton hodinářská vyrobila funkční letecké hodinky Prim MiG-15.
Letecké hodinky Prim MiG-15 budou stát 129 tisíc korun.
Aleš Vernar, ředitel obchodu společnosti Elton hodinářská se stíhačkou MiG-15.
9
Fotogalerie

Společnost Elton hodinářská, která vyrábí náramkové hodinky značky Prim, vyvinula letecké hodinky inspirované stíhacím letounem MiG-15. V limitované edici bude pouhých 115 kusů v ceně po 129 tisících korun. Na konci listopadu se uskuteční dražba jediného prototypu hodinek. Výtěžek z aukce připadne Vojenskému fondu solidarity ministerstva obrany a Charity Česká republika.

Letecké hodinky Prim MiG-15 mají několik zvláštností, ke kterým patří dvě lunety otočné v obou směrech a čtyři ručky. Vnější luneta odpočítává šedesát minut, vnitřní má čtyřiadvacetihodinové číslování a čas na ní ukazuje čtvrtá ručka hodinek. Část materiálu korunky pochází přímo ze stíhačky. Jsou to zároveň první letecké Primky, do jejichž vývoje zasáhli piloti proudových letadel. 

S nápadem na funkční a současně elegantní letecké hodinky přišel do Primu v roce 2018 spolumajitel letounu MiG-15 Josef Miřácký. „Každý pilot potřebuje spolehlivé letecké hodinky. Když jsem se ale bavil s kamarády piloty z armády, každý měl k již existujícím leteckým hodinkám výhrady, a tak jsme se shodli, že vyrobíme ideální kus,“ řekl Deníku E15 Miřácký. Základní podmínkou je podle Miřáckého skvělá ergonomie, hodinky nesmějí být příliš těžké, musejí se snadno ovládat a odolávat otřesům. 

Vývoj modelu Prim MiG-15 trval přibližně dva roky. Konstruktéři ve společnosti Elton hodinářská kladli při vývoji mimořádný důraz především na číselník. Musí být velmi přehledný, jednoduchý a s výraznými indexy, které pilot přečte ve zlomku vteřiny. Proto také nemají takzvanou datumovku, jež by pilota podle konstruktérů jen rušila. Naopak musejí mít antimagnetickou úpravu. Pouzdro hodinek, které se budou vyrábět až po objednání, je z titanu.

Vývojáře hodinek inspirovala stíhačka MiG-15UTI s výrobním číslem 242266. Ta v roce 1955 opustila brány továrny Aero Vodochody a 35 let pak sloužila v Polsku. Létal s ní i první polský kosmonaut Miroslaw Hermaszewski.

Po ukončení aktivní služby putoval letoun přes oceán a stal se ozdobou leteckých dnů po celých Spojených státech. Na české nebe se stíhačka vrátila až v roce 2013 díky zmíněnému Josefu Miřáckému ze společnosti Czech Flying Legends.

Elton hodinářská chce letos zvýšit tržby o více než čtyřicet procent z loňských 55 na 79 milionů korun. Hodlá především zvýšit výrobu mechanických hodinek se strojkem vlastní výroby. „Mezi zákazníky je o ně největší zájem a jsou i základem naší produkce,“ uvedla už dříve ředitelka společnosti Renata Červenák Nývltová.

Jediný plně funkční prototyp hodinek MiG-15 budou moci zájemci získat v rámci charitativní aukce, jejíž výtěžek podpoří projekty Vojenského fondu solidarity. Od běžného modelu se unikátní kousek liší mimo jiné i tím, že má ocelové pouzdro. Jeho výjimečnost umocňuje fakt, že v této podobě byl vyroben pouze jeden kus, který prošel testováním v pilotních kabinách stíhacích letounů. Dražba proběhne letos v rámci 86. aukčního dne Galerie Kodl 28. listopadu.

„Když jsme se bavili s lidmi z aukční síně Galerie Kodl, řekli nám, že už několik zájemců o prototyp znají a odhadují, že by se mohly vydražit až za 600 tisíc korun,“ prozradila deníku E15 Červenák Nývltová.

Historie hodinek Prim se začala psát v roce 1949 v Novém Městě nad Metují. Dnes tam hodináři ručně montují mechanické hodinky, jejichž ceny se odvíjejí od kvality strojku i použitého materiálu. Za jedny hodinky jsou zákazníci ochotni zaplatit padesát tisíc korun, ale také třeba přes půl milionu.