Opakovaně použitelné kelímky nebrat. To už jsou lepší jednorázové, míní odbornice | E15.cz

Vše o miliardářích

Vše o miliardářích Vstoupit do speciálu

Expertka: Kelímky k opakovanému užití nebývají ekologičtější variantou těch jednorázových

Petra Jansová

Petra Jansová

Znovupoužitelné šálky mnohdy představují méně ekologickou variantu než ty na jedno použití. Ideálním řešením je podle odbornice na potravinový průmysl z univerzity v Sheffieldu Caroline Woodové vrátit se k tradicím a zase na pití kávy využívat porcelán.  

„Lidé mají tendenci hrnek zapomínat a nemít ho s sebou. Ale aby se ekologická stopa související s jeho výrobou zmenšila, je naopak žádoucí používat ho častěji, než se to ve skutečnosti děje," vysvětluje v rozhovoru, na který upozornil server deníku The Independent, Woodová s tím, že spotřebitel by ho měl použít minimálně 20krát, ideálně až stokrát než skončí v koši. 

Negativní dopad na přírodu totiž představují nejenom emise skleníkových plynů související s jeho výrobou, ale i plýtvání vody při jeho mytí.

Jak nahradit plastová brčka: české firmy nabízejí slámu, makarony i sklo

Symbolem moderní kultury současné společnosti jsou i nadále kávové kelímky na jedno použití, uvedla Woodová. Znovuvyužitelné kelímky i přes nárůst popularity tvoří ve Velké Británii pouze pět procent z celkového prodeje.

Ekologičtější variantou nejsou ani jednorázové papírové kelímky. Ty navzdory proklamacím nelze recyklovat v běžných zářízeních kvůli plastovým částem. Většina z nich, v Británii se jich za rok prodá 25 milionů,  tak končí na skládkách nebo ve spalovnách. Jako nejekologičtější variantu doporučuje akademička tradiční porcelán.

Prodává jen zboží z druhé ruky. Švédský koncept se osvědčil, zájem o něj mají i další státy

V Česku už stojí řada šetrných budov, prohlédněte si ty nejpovedenější

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!