Gauč z roušek varuje před horami plastového odpadu zplozeného pandemií

„Mým cílem bylo přeměnit něco, co je považováno za odpad, v něco smysluplného,“ říká Zambottiová.

„Mým cílem bylo přeměnit něco, co je považováno za odpad, v něco smysluplného,“ říká Zambottiová. Zdroj: dezeen.com

Tento gauč plný obnošeného šatstva je uměleckým dílem, které pro výstavu Design Miami 2019 stvořil ruský návrhář Harry Nuriev z newyorského Crosby Studia ve spolupráci s baskickou módní značkou Balenciaga.
Gauč je naplněný více než deseti tisíci jednorázových roušek.
Tento gauč plný obnošeného šatstva je uměleckým dílem, které pro výstavu Design Miami 2019 stvořil ruský návrhář Harry Nuriev z newyorského Crosby Studia ve spolupráci s baskickou módní značkou Balenciaga.
COUCH-19 odkazuje na pandemii koronaviru.
Zambottiová se rozhodla veškerý materiál skladovat měsíc v zapečetěných plastových sáčcích, aby měla jistotu, že po koronaviru nezůstanou stopy.
6
Fotogalerie

Italská návrhářka Tobia Zambottiová vytvořila průhledný gauč naplněný jednorázovými použitými rouškami. Její umělecké dílo COUCH-19 tak poukazuje na obrovská množství plastového odpadu vznikající během pandemie. „Mým cílem bylo přeměnit něco, co je považováno za odpad, v něco smysluplného,“ říká Zambottiová.

Italové svůj smysl pro umění prokazují i během pandemie. V prosinci postavili designové očkovací pavilony, teď designérka Tobia Zambottiová vytvořila z více než deseti tisíc použitých roušek průhledný gauč, jak informuje designový magazín Dezeen.

Světle modré jednorázové roušky obalené průhledným PVC mají připomínat špičku ledovce. Ostatně i počet roušek v gauči je pouhým zlomkem 129 miliard kusů této ochrany, které celosvětově od začátku pandemie každý měsíc končí v odpadu. Použité roušky shromáždili občané Pergine Valsugana, severoitalského rodiště Zambottiové. 

Nehrozí přitom, že by se umělecký artefakt stal zdravotnickou časovanou bombou. Virus nemoci COVID-19 údajně může přežívat v rouškách jen sedm dní. Zambottiová všechen materiál skladovala pro jistotu celý měsíc v zapečetěných plastových sáčcích, aby měla jistotu, že po koronaviru nezůstane ani stopa. Kromě toho byly všechny roušky vydezinfikovány ozonovým sprejem. 

Odborníci odhadují, že tři čtvrtiny všech roušek končí na skládkách nebo plavou na hladinách, kde se za nějakých 450 let rozpadnou na mikroplasty a pohltí je mořští živočichové. 

Zambottiová možná nebyla až tak originální. Konečná podoba designového gauče připomíná pohovku Harryho Nurieva Balenciaga Sofa, která v průhledném plastu skrývala obnošené šatstvo.