Imunitní systém reaguje na koronavirus nejméně půl roku

Očkování proti koronaviru

Očkování proti koronaviru Zdroj: ČTK / Hájek Ondřej

Ilustrační foto.
Oddělení COVID ve VFN na Karlově náměstí
Základní cena PCR testu se pohybuje také kolem 1500 korun, za expresní výsledek do dvou hodin spolu s certifikátem o bezinfekčnosti se klient dostane ale klidně až na 7 500 korun.
4
Fotogalerie

Lidské tělo a jeho imunitní systém si na buněčné úrovni „zapamatují“ koronavirus na nejméně šest měsíců po zotavení z nemoci COVID-19. Tvrdí to tým amerických a švýcarských výzkumníků, který se zaměřil nejen na množství vznikajících protilátek, ale také na změny v takzvaných paměťových B lymfocytech.

B lymfocyty jsou buňky imunitního systému, které zodpovídají za specifickou, protilátkami zprostředkovanou imunitní odpověď. V těle dlouhodobě přežívají po vyvolání primární imunitní odpovědi a zprostředkovávají imunitní paměť organismu. Při opakovaném setkání s patřičným antigenem zajišťují rychlou a intenzívnější obrannou reakci organismu.

„Pozorovali jsme odezvu B lymfocytů, která neslábla ani po šesti měsících, z čehož lze usuzovat, že jedinci infikovaní SARS-CoV-2 jsou schopni vyvinout efektivní imunitní odezvu po opětovné nákaze,“ stojí ve studii, kterou publikoval časopis Nature. Tým lékařů sice pracoval s malým počtem jedinců – analyzoval 188 krevních vzorků pacientů a následně jich oslovil 87 k dodatečnému vyšetření měsíc a pak půl roku po prodělání choroby – u všech ale potvrdil  silnou imunitní odezvu.

Dřívější výzkumy průběhu a hlavně následků nemoci COVID-19 varovaly před relativně rychlým poklesem počtu protilátek v tělech pacientů po ukončení léčby. Je známá také řada případů reinfekce, byť je lékaři považují spíše za raritní události.

Švýcarsko-americká studie poukázala na další, zvláště paměťové schopnosti imunitního systému, které v boji proti koronaviru hrají dost možná větší a hlavně dlouhodobější roli. Vědci ve studii teoretizují, že by se takřka všechny významné části imunitního systému mohly „učit“ z pozůstatků virových enzymů v těle minimálně osm měsíců po odražení infekce. Také proto bude studie pokračovat.