Když horník kouzlí figurky z cínu

Desítky let pracuje Jan Pribilinec z Chomutova s čistým cínem. Odlévá z něj figurky. Blízkým pro radost.

Chomutov / Při šachové partii s figurkami, které vyrobil Jan Pribilinec z Chomutova, můžou hráči klidně překroutit dějiny. Vévoda Wellington třeba prohraje bitvu s Napoleonem, maltézští rytíři uhrají remizu s Tatary, Keltové zničí Římany anebo se mezi sebou poperou sedláci. V Pribilincově cínovém království je možné všechno. Záleží jen na tom, kterou ze čtyř šachových sad si hráči vyberou.
„Když mě to popadne, jdu odlévat figurky z cínu. Je to strašná práce, vyvztekám se u toho, ale výsledek stojí za to,“ říká pětasedmdesátiletý muž.

Slavná rodina

Narodil se v Belgii slovenským rodičům. Je kmotřencem belgického krále Leopolda III. „To byl tehdy každý sedmý chlapec, který se tam narodil,“ vysvětluje Pribilinec a pyšně při tom mává křestním listem, který to dokládá.

Pribilincova rodina je slavná i ve sportu. Sestra Marie Mikulčíková má medaili ze světového šampionátu v kuželkách a syn jeho bratrance Jozef Pribilinec byl úspěšný československý chodec a olympijský vítěz.
Až do důchodu pracoval Jan Pribilinec jako horník v Dole Jan Žižka v Chomutově. To ale nebylo jeho jediné povolání. Po práci oblékl lesklé sako a chodil kouzlit. Měl na to koncesi od cirkusů a varieté. „Vyučoval jsem kouzlení v klubech. Vychoval jsem čtyři generace kouzelníků,“ zavzpomínal na dobu před revolucí. Naposledy své umění veřejně předvedl v roce 1989. S odchodem do penze s kouzlením skončil.

Formy až z Irska

Po listopadovém převratu se vrátil z emigrace jeho kamarád, který v Německu pracoval v umělecké dílně. „Učil se tam odlévat cín. Seznámil s tím i mě,“ vypráví o svém prvním setkání s nízkotavitelným kovem, který lidé používali už ve starověku. Postupem času se z něj naučil vyrábět různé postavičky. „Vždycky, když jsem měl čas, sehnal jsem si cín. Ne ten jedenašedesátiprocentní na pájení, ale čistý, který je velice drahý. A dal jsem se do odlévání. Matrice jsou ze speciální gumy. Tady je nekoupíte, sehnala mi je dcera až v Irsku,“ ukazuje formy, které po vylití cínem stahuje mezi dvě prkénka. Pak ale přijde to nejtěžší.

Přemýšlí i o betlému

„Nejhorší je odstranit přebytečný cín nožem a figurku opracovat pilníkem. Málokdy se povede postavička napoprvé celá,“ popisuje proces. Hotové figurky natírá modelářskými barvami a bezbarvým lakem. „Nejvíc mi dal zabrat Napoleon,“ přiznává. Výroba jedné sady šachů mu trvá dva týdny. Teď přemýšlí o tom, že z cínu odlije také betlém.