Kréta může letos nabídnout celkem nevšední atmosféru

Loutro. Původně rybářská vesnice leží asi 75 kilometrů jižně od historického města Chania. Rozprostírá se v klidné zátoce na úpatí Lefka Ori, Bílých hor. Unikátní je třeba i tím, že není dostupná vozem – jen pěšky nebo lodí.

Loutro. Původně rybářská vesnice leží asi 75 kilometrů jižně od historického města Chania. Rozprostírá se v klidné zátoce na úpatí Lefka Ori, Bílých hor. Unikátní je třeba i tím, že není dostupná vozem – jen pěšky nebo lodí. Zdroj: Shutterstock

SLADKÉ VODY. Glyka Nera patří mezi nejkrásnější krétské pláže, snad díky horší dostupnosti ale zůstává poměrně klidná a nekomerční. Pod povrchem pláže se ukrývá zdroj pramenité pitné vody.
Kaňon Imbros. Procházka kaňonem není náročná. V nejužším místě  se nad hlavami tyčí strmé skály a průchod mezi nimi je zde široký jen na rozpažení
Agrotiko. Jízda v nákladovém prostoru pick-upu je porušením vyhlášky stejně jako v Česku. Je to ale zážitek nejen pro děti. Silnice z Komitades do Imbros je tvořena serpentinami, při jejichž zdolávání je úžasný výhled do krajiny
4
Fotogalerie

Cestování do oblíbených a jindy hojně navštěvovaných destinací letos podle mnohých slibuje výjimečné zážitky. Také Kréta se, podobně jako další řecké ostrovy, v současnosti teprve probouzí do turistické sezony a může proto nabídnout celkem nevšední atmosféru. Kdo si trochu pospíší, možná ještě zažije to pravé Řecko – zemi, kde se chodí, dýchá a žije pomalu. 

Výjimečnost letní a přitom jen minimálně zalidněné Kréty lze umocnit třeba výletem do méně známých, ale o to půvabnějších koutů ostrova. Elafonisi, Balos nebo Preveli jsou často cílem těch, kteří čerpají informace z turistických průvodců. Doporučení od člověka, který Krétu velice dobře zná, má se zdejším turismem dost zkušeností a přitom je ochotný pozvat nás trochu dál, do míst, která většině turistů zůstanou skryta, může být v jistém ohledu zajímavější.

Hana Kubcová pochází z východních Čech, na Krétě nejprve pracovala pro cestovní kanceláře a v roce 2011 se provdala za Řeka, s nímž dnes na Krétě vychovává dvě děti. Oba pracují v turistickém ruchu, Vasilis Chalkiadakis je zaměstnancem menšího hotelu v Rethymnu a Hanka zde od roku 2015 provozuje půjčovnu automobilů.

Krétu má dokonale proježděnou a její tip na výlet se tak dá brát jako servis, kterého se v cestovní kanceláři běžně nedostane. „Pošlu vás na okružní jízdu autem s trochou turistiky krétskou přírodou, s lodním výletem a přespáním v malebné vesničce Loutro na jižním pobřeží,“ říká Hanka a jedním dechem také zve do svojí půjčovny Crete Automobile. K zapůjčení auta prý ráda přidá i pár dobrých rad, kam si na Krétě určitě zajet, když chce návštěvník vidět víc než ostatní.

Úzká, ale nádherná soutěska Imbros

Výchozím bodem výletu bude městečko Rethymno, přímořské letovisko ležící na severním pobřeží, asi 80 kilometrů západně od metropole Heráklion. Cesta začíná výjezdem po státní silnici směrem na Chanii a u vesnice Vrisses je třeba sjet na silnici vedoucí do Chora Sfakion. Ještě ve Vrisses se na návsi u řeky, ve stínu vysokých stromů, můžeme občerstvit vynikající kávou, potom už je na řadě cesta do hor.

Silnice se klikatí přes kopce a zavede nás až ke kaňonu Imbros. Kdo se rád projde, může na horním konci soutěsky odstavit auto u některé z taveren a naplno vychutnávat kouzelnou krétskou přírodu. V nejužším místě tohoto kaňonu se nad hlavami tyčí strmé skály a průchod mezi nimi je zde široký jen na rozpažení. Cestu do kaňonu lze snadno najít pomocí cedulí.

Procházka není náročná, ale je vhodné mít dobrou turistickou obuv. A také dostatek vody, po cestě, která bude trvat zhruba dvě hodiny, totiž není žádné občerstvení. Na konci, po opuštění klikaté soutěsky, bude v některé z taveren potřeba sehnat taxi.

Ještě lepší je ale požádat někoho z místních farmářů, kteří jsou vždy ochotni za úplatu naložit znaveného pocestného na korbu svého zemědělského pick-upu agrotiko a vyvézt jej serpentinami zpět k autu. I jízda agrotikem patří k typickým „řeckým zážitkům“.

Osamělá vesnička

Cesta vlastním autem pak pokračuje až do přímořského letoviska Chora Sfakion a odtud lodí do půvabné rybářské vesničky Loutro, kde přespíme. Abychom dlouho nečekali, je dobré si dopředu zjistit, jak lodě jezdí.

Vesnička Loutro je odříznutá od civilizace a lze se do ní dostat právě jen lodí nebo pěšky. Asfaltová cesta sem nevede, auta tady nejezdí. Přenocování v Loutru, daleko od ruchu a shonu, má ale jedinečnou atmosféru. V místě je několik taveren, kde si s výhledem na moře můžeme dopřát nějakou tu místní specialitu, nejlépe rybu.

Před odjezdem z Loutra je dobré alespoň chvíli pobýt na nádherné pláži Glyka Nera (v překladu sladké vody). Na některých místech tu z pláže vyvěrají prameny sladké vody a voda v moři je až neuvěřitelně průzračná a čistá.

Běžné je vydat se na pláž člunem, jezdí několikrát za den na trase Loutro – Glyka Nera – Chora Sfakion, dá se však jít i pěšky. Obnáší to jednu a půl až dvě hodiny chůze cestičkou vysoko nad pobřežím s překrásnými výhledy na Libyjské moře. Prima je kombinace obojího, jedna cesta pěšky a zpět člunem.

Návrat zpátky z Chora Sfakion nemusí vést stejnou trasou přes kaňon Imbros. Dá se pokračovat po jižním pobřeží směrem na Plakias a odtamtud kaňonem Kourtaliotiko zpět na severní pobřeží. Cesta vede přes malebné vesničky, ve kterých jako by se zastavil čas. „Tady uvidíte tu opravdovou Krétu,“ říká na závěr Hana Kubcová.