Kyber-egyptologie je nový vědní obor, kde umělá inteligence usnadní studium staroegyptské civilizace

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: VTM.cz

Český egyptologický ústav Filozofické fakulty UK se již dlouhou dobu věnuje výzkumu vývoje komplexních společností. Jeho základem je studium anatomie vnitřní dynamiky staroegyptské civilizace. V rámci této činnosti odborníci mj. vytvářejí databázi úředníků pohřbených v Abúsíru, Sakkáře, Gíze a dalších lokalitách.

Jak se rozsah této databáze zvětšoval, bylo zapotřebí najít metody, které by si dokázaly poradit s fragmentárně dochovanými informacemi. Této úloze se začal věnovat Ing. Radek Mařík z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, jehož spolupráce s egyptology nakonec vedla ke vzniku nového vědního oboru: tzv. kyber-egyptologie.

Podle Maříka se přitom jedná o mnohem víc, než pouhé aplikování již známých metod k získání interpretace egyptologických dat. „Jde o vývoj modifikovaných technik postavených na principech kybernetiky, umělé inteligence a analýzy komplexních sítí, které si poradí s omezeným množstvím neurčitých komplikovaných struktur s chybějícími položkami,“ uvedl.

Například ke zpracování záznamů byla využita technika umělé inteligence a analýzy komplexních sítí. Při detekování strategických titulů a mocných hodnostářů, kteří získali značný vliv, zase pomohla teorie informace. A tak dále.

„Společně se nám daří poznávat starověký Egypt a jeho odkaz pro budoucnost naší společnosti, neboť již tehdy fungovaly mechanismy, které jsou platné i pro naši moderní dobu. Egyptologicko-kybernetická spolupráce vzbudila ohlas i v zahraniční a ukázala, že velké objevy se nenoří pouze z písku,“ komentovala to Dr. Veronika Dulíková, která řídí plnění výše zmíněné databáze.

Opět se tak potvrdilo, že základní principy kybernetiky lze uplatnit v celé řadě rozličných oblastí – včetně těch, s nimiž by si je spojoval jen málokdo.

Článek vyšel na serveru VTM >>>