Litomyšlský zázrak? Měníme starosty, nikoliv směr. Tak by to mělo fungovat i v Praze, radí Brýdl

"Stává se součástí krajiny a krajina zase součástí stavby,“ tak popisuje Městský bazén LAM. Autory objektu jsou architekti Antonín Novák, Radovan Smejkal, Radek Štefka a Petr Valenta z ateliéru DRNH.

"Stává se součástí krajiny a krajina zase součástí stavby,“ tak popisuje Městský bazén LAM. Autory objektu jsou architekti Antonín Novák, Radovan Smejkal, Radek Štefka a Petr Valenta z ateliéru DRNH. Zdroj: Nikola Tláskalová, 2017 (ev. 2018/2019), zdroj Městská galerie Litomyšl

V Litomyšli se hokej začal hrát počátkem třicátých let 20. století. Původní budova prošla rekonstrukcí v roce 1999, v roce 2001 přibyla novostavba kluziště a zastřešení tribun. Autorem projekt jsou  Ateliér Krátký (Vladimír Krátký, spolupráce: Aleš Papp), Ladislav Syrový / Architektonická kancelář Burian – Křivinka (Aleš Burian, Gustav Křivinka).
Rekonstrukci barokního Roubínkova zámeckého úředního domu, který přiléhá k  Červené věži vznikly ateliéry restaurátorské školy. Autory jsou  Mikuláš Hulec a Eva Antošová.
V Litomyšli působila řada předních českých architektů. Autorem podloubí  České pošty - objekt pocházející z roku 1858, který prošel modernizací ve 30.letech - je architekt Josef Pleskot.
Novostavba Galerie Pakosta stojí v jedné z historicky nejvýznamnějších lokalit při Mariánské ulici. Autorem projektu je architektka Zdeňka Vydrová.
Spořitelna na náměstí - budova z 20.let prošla rekonstrukcí v roce 1995, při níž se dochovala velká část historických detailů.
17
Fotogalerie

Jak se východočeské město Litomyšl stalo synonymem moderní architektury? A proč se do něj stěhují i lidé z metropole? „Měníme starosty, ale neměníme směr,“ vysvětluje nynější starosta Daniel Brýdl. V galerii si pak můžete prohlédnout, jak může vypadat město, když v něm panuje shoda na rozvoji napříč politickým spektrem celých 30 let.

Litomyšlský zázrak nebo centrum moderní architektury. Tak se přezdívá východočeské Litomyšli v odborných kruzích. Vedení desetitisícového města totiž dlouhodobě podporuje budování kvalitní současné architektury a oživování historických částí tak, aby se nestaly pouze kulisou pro turisty, ale dalo se v nich především kvalitně žít. Město se změnilo, ale nebýt prvního porevolučního starosty Miroslava Brýdla, nejspíš by k tomu nedošlo.

Ve směru, který tento muž před 30 lety nastavil, pokračují i jeho nástupci, v současnosti jeho syn – nynější starosta Litomyšle Daniel Brýdl.

Architekturu historickou i současnou popularizuje i Litomyšlský architektonický manuál. Na výběr některých z tamních objektů se můžete podívat v následující galerii.

„Až zpětně si uvědomuji, že táta byl velký vizionář. O město se staral jako o svůj domov,“ přibližuje Daniel Brýdl. Koncepci a vizi rozvoje Litomyšle představil v rámci konference Města 2030, na níž se všichni přítomní zástupci menších měst, konkrétně Semil, Kadaně a Hustopečí, shodli, že prioritou je minimalizovat odliv obyvatel.

Obrovskou výhodou Litomyšle je více než 30letá koncepční kontinuita ve vedení města, například historicky všichni zastupitelé zakázali nekoordinovanou výstavbu nákupních center za městem. Tamní Billa i Lidl jsou výsledkem architektonické soutěže.

„V Litomyšli měníme starosty, nikoliv směr. Všichni se pravidelně každý měsíc scházíme a řešíme město. To je naše výhoda a přesně to bych doporučoval i vedení Prahy. Nejde nastoupit na radnici a na své předchůdce podat žalobu a ztrácet tím čas,“ tvrdí Brýdl.

Čtyři roky jsou podle něj na vedení města málo. Proto se každý končící starosta stává v Litomyšli místostarostou; má tak možnost dokončit svoje plány.

A shoda v zastupitelstvu panovala i v případě zákazu hazardu nebo zřízení funkce městského architekta.