Lógr nevyhazovat! Je to skvělý filtr

Káva

Káva Zdroj: Shutterstock

Šálek kávy Dallmayr
Káva
3
Fotogalerie

Po jednom z nejpopulárnějších nápojů na světě, kávě, zůstávají hory odpadu v podobě kávové sedliny alias lógru. Řada environmentálních výzkumných projektů se proto zaměřila na způsob jeho zužitkování. Již dříve deník E15 informoval o speciální stavební směsi s obsahem kávové sedliny pro stavbu cest. 

Zbylý odpad slouží jako přídavek do hnojiv či se klasicky skládkuje. Popřípadě by mohl být použit k výrobě speciálních filtrů na vodu, jež z ní odstraňují těžké kovy jako olovo či rtuť. Tvrdí to tým vědců z Italského technologického institutu, který přišel na to, jak z lógru filtr vyrobit.

Z dřívějších experimentů bylo známo, že sedlina má tendenci vázat na sebe ionty těžkých kovů. Využití však nebylo možné, pokud by tedy čističky vod neměly vyrábět velmi ředěnou studenou kávu, kterou je potřeba znovu vyčistit. Proces se však podařilo zjednodušit.

Nový vynález má zvláštní pěnovou strukturu, jejíž základ tvoří patentovaný bioelastomer. Ten na sebe váže zrnka lógru a zabraňuje jim uvolňovat zbývající aromatické látky. Na druhé straně ale zachovává jejich již dříve objevenou schopnost vázat volné ionty.

„Restaurace i domácnosti produkují miliony tun lógru a my jsme přišli na to, jak jej přeměnit na efektivní filtrační látku,“ uvedla Despina Fragouli pro časopis Sustainable Chemistry & Engineering.

Výtvor dokázal ve stojaté vodě odfiltrovat 99 procent iontů za třicet hodin. V tekoucí vodě účinnost klesla, přesto vykázal asi 67procentní úspěšnost. Vědci nyní pracují na dalším zefektivnění filtrační pěny. Pokoušejí se změnit její strukturu, aby zvýšili účinnost v tekoucí vodě.