Mistrovská Vrána se vrací v doplněném vydání

komiks Vrána

komiks Vrána Zdroj: E15

Vliv osmdesátých let na současnou popkulturu je nezpochybnitelný. Kina často drtí snímky tu skrytě, jinde otevřeně odkazující na slavná díla osmé dekády minulého století, česká pop-music se od té doby do dneška příliš nezměnila.

Naštěstí ne každé podobné vzpomínání je tak špatné jako nejrůznější „mejdany roku“, což dokládá reedice legendárního komiksu Jamese O’Barra Vrána. Ten navíc sice z estetiky osmdesátek vychází, ale v mnohém předznamenává umělecká východiska let devadesátých. Umělecky mnohem zajímavějších.

Nakladatelství Comics Centrum Vránu vydává v rozšířené verzi, jíž se O’Barr ke svému klíčovému dílu vrátil po desítkách let a doplnil je o třicet stran. Jak sám uvádí v předmluvě k nové verzi, všechny úpravy byly provedeny, aby se kniha přiblížila původnímu vysněnému konceptu, ale při jejich realizaci O’Barr selhal buď jako kreslíř, nebo vypravěč. Neuměl ještě tolik pracovat s emocemi a motivy, proto nová verze nabídne trochu jiný závěr.

Duch díla ale zůstává nezměněn. O’Barr se Vránou snažil „vypsat“ ze ztráty přítelkyně, proto grafický román nabídne syrovou směs žalu, agresivity, romace a bolesti ze ztracené touhy. Vše doplňují mnohé citace poezie prokletých básníků, písně Joy Division, odkazy na Miltonův Ztracený ráj či Shakespearova Hamleta. Dokreslují O’Barrův stav při psaní i vnitřní krajinu tajemného hrdiny komiksu, napůl mrtvého muže nesoucího přízvisko Vrána.

Také on přišel o přítelkyni, zabil ji gang namachrovaných feťáků. A Vrána přežil vlastní smrt jen proto, aby se jim pomstil. Protože jen pomsta může vyléčit jeho žal.

Právě oscilací mezi velkými emocemi, občasným příklonem k patosu a profilem nezničitelného antihrdiny Vrána vzdáleně připomíná klasický koncept superhrdinského komiksu. Jen je třeba si uvědomit, že je jeho pravým opakem – příběhem, ideologií i formou. Zatímco první dvě složky dnes mohou působit až trochu naivně (včetně nově přidaných rozněžnělých flashbacků na krásnou minulost), forma plná brutálních střihů, inspirací mangy a expresivní kresba tuší Vráně stále zaručuje slávu i mezi mladšími čtenáři.

O’Barr je skutečně nejsilnější ve vyhrocených momentech, kdy obraz již přestává být jasně čitelný a vše se slévá v jednolitou krutou expresi. Škleb. Právě tím Vrána předznamenává devadesátá léta, v nichž tento přístup ovlivnil hudbu, komiks i film.