Na českých školách začíná výchova konstruktérů budoucnosti

3D tisk kovem, Metal3D,

3D tisk kovem, Metal3D, Zdroj: Michael Tomes

3D tiskárny
Letecký gigant Airbus vyrobil elektrickou motorku na 3D tiskárně
3D tisk kovem, Metal3D, opatrná extrakce vytištěného díla z vrstvy prášku,
3D tisk kovem, Marek Česal, Metal3D,
3D tisk kovem, Petr Zikmund pracuje se SW modelujícím kýžený produkt, Metal3D,
13
Fotogalerie

České vysoké školy už připravují první studenty na využití technologiie 3D tisku z kovů. Konstrukční příprava se totiž proti klasickému obrábění výrazně liší.

Jedna funkce, dva zcela odlišné výrobky. Blok rozvodu hydraulické kapaliny může být provrtaný ocelový kvádr – anebo také spletenec tenkostěnných trubek. Rozdíl hmotnosti pak vychází obrovský. „Tento příklad názorně ukazuje, že pro kovový 3D tisk musejí konstruktéři o výrobcích přemýšlet úplně jinak. Jiná než pro klasické obrábění musí být i konstrukční příprava,“ soudí Josef Sláma, šéf české pobočky výrobce strojů pro aditivní výrobu Renishaw.

Novému trendu se už přizpůsobují technické univerzity. Brněnské Vysoké učení technické přede dvě- ma lety zavedlo bakalářský předmět 3D tisk, jenž učí konstruktéry vyrábět jednoduché mechanismy z plastů. „V navazujícím magisterském studiu jsme spustili předmět aditivní technologie, který se věnuje 3D tisku kovů,“ uvedl Daniel Koutný z Ústavu konstruování Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně.

Studenti Českého vysokého učení technického v Praze se mohou s kovovým 3D tiskem seznámit od letošního roku v předmětu nazvaném Aditivní a alternativní technologie. „Učíme nové přístupy ke konstruování vnitřních struktur či optimalizaci tvarů výrobků,“ sdělil Libor Beránek z Fakulty strojní ČVUT. Studentům také vysvětluje, že většina optimalizovaných součástí se nakonec stejně ještě obrábí, aby byly dosaženy požadované parametry povrchu a geometrické přesnosti