Nejnebezpečnější návykové látky nejsou ty, o nichž se to běžně uvádí

Nejnebezpečnější návykové látky nejsou ty, o nichž se to běžně uvádí. Ilustrační foto

Nejnebezpečnější návykové látky nejsou ty, o nichž se to běžně uvádí. Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Pokud přijde řeč na vysoce škodlivé drogy, většině lidí okamžitě vytane na mysli heroin, pervitin či třeba crack. Jak ale ukázal nedávno provedený výzkum, který vycházel z dat shromážděných několika významnými organizacemi (WHO, UNODC, IHME atd.), mnohem nebezpečnější je… kouření a pití alkoholu.

Z toho samozřejmě neplyne, že jedno pivo našemu tělu ublíží víc, než „lajna“ kokainu. Avšak když se podíváme na lidstvo jako celek, zjistíme, že nejhorší důsledky má právě konzumace cigaret a alkoholických nápojů.

„Jejich zdravotní zátěž je doprovázena významnými ekonomickými náklady – výdaji na medicínskou péči i vymáhání práva, ztrátou produktivity a dalšími přímými i nepřímými náklady včetně poškození ostatních,“ uvedli autoři dotyčné studie.

Toto zjištění samo o sobě nepředstavuje žádnou velkou novinku. Ovšem výsledné statistiky jsou opravdu alarmující. Na každých 100 000 lidí v průměru připadá 110,7 úmrtí způsobených kouřením a 33 úmrtí způsobených pitím alkoholu. Oproti tomu nezákonné drogy jako kokain mají na svědomí pouhých 6,9 úmrtí.

Téměř jeden z každých sedmi dospělých (15,2 %) pravidelně kouří tabák a pro více než jednoho z každých pěti dospělých platí, že se v uplynulých 30 dnech alespoň jednou pořádně opil. Bez zajímavosti jistě není ani to, že jednoznačně nejhůř jsou na tom po těchto stránkách Evropané.

Je třeba vzít v potaz, že například v některých oblastech Afriky a Asie nejsou potřebná data široce dostupná. Stejně tak platí, že v každé části světa dochází i k určité nezaznamenané spotřebě. Kvalita odhadů se tedy může lišit a to zejména u drog, s nimiž nelze obchodovat legálně. I přesto však jde o nejlepší statistiky, jaké aktuálně máme k dispozici – a rozhodně nutí k zamyšlení.

Článek vyšel na serveru VTM >>>