Nový most, který nahradí zřícenou Trojskou lávku, už má svou hlavní část

Montáž prostředního pole trojské lávky

Montáž prostředního pole trojské lávky Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Montáž prostředního pole trojské lávky
Montáž prostředního pole trojské lávky
Montáž prostředního pole trojské lávky
Montáž prostředního pole trojské lávky
Montáž prostředního pole trojské lávky
26
Fotogalerie

Do konce letošního roku by měla být hotová nová lávka mezi pražskou Trojou a Císařským ostrovem. Stavba přes Vltavu za 128 milionů korun má už připevněné nosníky a dělníci na ně usadili hlavní, střední část mostu. Na začátku srpna by měla být tato mostovka hotova a začnou dokončovací práce. 

"Dnes jsme se dostali k takovému, řekl bych, téměř orgasmu té stavby, protože proběhne z technického hlediska krásný proces, kdy bude hlavní část mostovky osazena pomocí dvou jeřábů," předeslal úterní start instalace středové části lávky náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Prostřední část lávky má hmotnost 90 tun a měří přes 75 metrů.

Nová lávka s ocelovou konstrukcí bude 256 metrů dlouhá, čtyři metry široká a snese zatížení až 500 kilogramů na metr čtvereční. Využívat ji mají stejně jako dřívější lávku, zřícenou v roce 2017, pěší a počítá se také s provozem cyklistů, kteří po původním můstku jezdit neměli. V případě nouze unese i vozidlo záchranářů.

Stavba po svém zprovoznění nahradí přívoz, který dočasně převáží chodce i cyklisty zdarma z jednoho břehu na druhý. Nová lávka má mít podle pražského magistrátu životnost až 100 let a bude lépe udržovatelná.

Můstek z roku 1984, zavěšený na lanech, byl ve špatném technickém stavu a v prosinci 2017 se zřítil. Čtyři lidé se zranili, dva z nich těžce.

Státní zástupce kvůli tomu letos v únoru obžaloval autora lávky Jiřího Stráského a bývalého vedoucí oddělení Technické správy komunikací Antonína Semeckého. Podle něj za zřícení mohly chyby v projektu a konstrukci i špatné kontroly stavu mostu a nedostatečné opravy.