OBRAZEM: Před 130 lety se narodil tvůrce kultovní stavebnice Merkur

Stavebnice Merkur.

Stavebnice Merkur. Zdroj: FB/Vzpomínky na socialismus

Robotický mravenec z Merkuru.
Populární stavebnice Merkur.
3D skener z Merkuru jako diplomová práce.
Pro děti je tu interaktivní výstava stavebnice Merkur.
Vila Tugendhat z Merkuru (2015). Kovové díly, kolečka, šroubky a matičky. Kdo by neznal Merkur, zřejmě nejznámější českou stavebnici, která se prodává už od poloviny dvacátých  let 20. století. A kdo by neznal brněnskou vilu Tugendhat, postavenou během let 1929 a 1930 podle návrhu Ludwiga Miese van der Rohe. Tyhle dvě ikony před pár lety propojil Michal Pražský do pilotního dílu projektu Merkur Architekt.
28
Fotogalerie

Uhodnete název nejznámější české hračky? Ano – Merkur je správně. Kovová stavebnice spojovaná šroubky a matičkami slaví letos 95 let. Její autor a vynálezce Jaroslav Vancl se narodil před 130 lety, 31. července 1890. 

Na svět přišel v Benátkách nad Jizerou, kde jeho otec vlastnil kovoobráběcí dílnu. Zde se vyučil a vydal se získávat zkušenosti. V roce 1910 se usadil v Polici nad Metují a pomalu se mu v hlavě rodil plán na vlastní podnikání. Myslel v něm hlavně na výchovu dětí a jejich budoucí uplatnění.

Výsledkem bylo založení firmy Inventor a její první produkt, stavebnice stejného jména. Tato hračka představovala kovové dílky, které se spojovaly pomocí háčků. Háčky ale omezovaly možnosti stavby modelů, a tak Vancl bádal dále.

V roce 1925 uvedl na trh novou stavebnici, ve které byly háčky zaměněny za otvory v páscích o průměru čtyři milimetry. Díly se spojovaly pomocí šroubků a matiček. První Merkur byl na světě.

Nová stavebnice byla výrazně variabilnější a dětem umožňovala napodobovat již reálné konstruování. Merkur získal rychle velkou oblibu a řada stavebnic se utěšeně rozrůstala. Přibyly tak například stavebnice budov Metropol, elektrických modelů Elektrus nebo zvláště oblíbené modely vláčků.

Na rozdíl od konkurentů slavil Merkur prodejní úspěchy i v době hospodářské krize. Vancl nepromýšlel jen nové stavebnice, ale také obchodní stránku věci. Dával velké prostředky na reklamu a patentovou ochranu nejen v Evropě, ale i zámoří.

Rozlet ukončila druhá světová válka. Továrna se musela přeorientovat na válečnou výrobu, a i po válce se potýkala s nedostatkem materiálu. Navíc byla továrna po roce 1948 znárodněna, což znamenalo pohromu pro jejího zakladatele.

Vancl byl odsouzen k odpracování materiálu objednaného ještě před znárodněním, což znamenalo, že až do svých 86 let ve své bývalé továrně obsluhoval revolverový soustruh. Merkuru se ale dařilo dále, dokonce natolik, že se z něj stávalo i podpultové zboží. Tři čtvrtiny produkce šly totiž na export.

Stavebnice, jejíž tvůrce zemřel v roce 1980, je na trhu dodnes. Současný výrobce, společnost Merkur Toys, patří podnikateli Jaromíru Křížovi, který po roce 1989 produkci oživil. V Polici nad Metují vyrábí nejen klasické „merkury“ a vláčky, ale například i výukové stavebnice, parní stroje či dětská vozítka a nářadí. O výjimečnosti hračky svědčí i to, že byla zařazována mezi učební pomůcky a dostala se i na poštovní známku.