Olympijská loď brázdí Bezdrev

Jachtař Štěpán Sivý pokračuje v rodinné tradici. Třetí sezonu startuje v kategorii Evropa, je nejlepším českým dorostencem a letos se mu daří i v dospělých.

Od dubna mu fouká dobrý vítr. A ten na vodě nutně potřebuje. Osmnáctiletý jachtař Štěpán Sivý navazuje na svého otce a je úspěšný.
„K lodím a vodě jsem se dostal přes tátu,“ vysvětluje student třetího ročníku Gymnázia Jana Valeriána Jirsíka. Jezdí od mala a letošní sezona zatím patří k těm lepším.
Od dubna jel už pět závodů v Čechách a jeden v zahraničí. A hned první tři z toho vyhrál. Jednou byl druhý a naposledy osmý. Na zahraničním podniku na italském Lago di Garda pak skončil kolem padesáté pozice mezi více než dvěma stovkami závodníků. „Ale na evropském poháru jsem byl poprvé. Šlo mi spíš o to se s tím seznámit,“ dodává Štěpán Sivý.
Už třetím rokem jezdí v lodní třídě Evropa, což je jednoposádková loď. Sám se pak musí starat o kormidlování i nastavení plachty. Je to stejná třída, v jaké v roce 2004 získala Lenka Šmídová stříbrnou olympijskou medaili v Athénách.
Se Šmídovou Sivého pojí ještě jedna věc – její bývalá loď. Jako nejlepšímu dorostenci minulé sezony mu ji svaz dal na jeden rok do užívání. Pokud svou pozici obhájí i letos, ještě na rok mu ji prodlouží. Jinak ji bude muset vrátit.
Dá se říct, že za jeho současnými výsledky stojí právě úspěšná loď? „Nevím, nakolik je to lodí a nakolik mnou. Je pravda, že od minulého roku jsem se zlepšil. Ovšem v nízkém věku se závodníci zlepšují hodně rychle na to, aby mohli poznat, že je to díky lodi,“ vysvětluje. K dispozici má ještě vlastní loď. A když tuhle bude muset na podzim vrátit, má na čem jezdit. Je prý srovnatelná, možná o malinko horší.
V dětství jezdil v kategorii Optimist a měl řadu úspěchů na domácím i mezinárodním poli. Se svou sestrou zkusil předloni závod dvojic a na mistrovství Evropy juniorů získali hned bronz. Ale to byl jen jeden závod. V patnácti letech přešel na Evropu. Tam už jezdí s dospělými, je na ní o dost větší konkurence. V prvním roce byl na mistrovství republiky patnáctý, loni se už prokousal do desítky v celkovém pořadí. Mezi dorostenci skončil v republice druhý a v českém poháru byl první. „Letos už jsem schopný se držet v nejlepší pětce na republikových závodech,“ pochvaluje si.

Nejlepší ze všech: Marek Směšný

Když má říct jedno jméno, které je v současné době v Čechách nejlepší, jmenuje Marka Směšného. Pětatřicetiletý jachtař moc neprohrává. „S ním se dokážu měřit třeba v jedné rozjížďce, ale v celém závodě ho rozhodně neporazím,“ vysvětluje.
V létě Sivého čeká mistrovství Evropy juniorů v Německu. Jaké tam má ambice? „Nikdy jsem podobný závod nejel, takže vůbec netuším, co od toho můžu čekat,“ dodává. V minulém roce se tam ale Češi dokázali pohybovat kolem patnáctého místa a to by chtěl i on.
Na jachtingu ho baví skvělá jízda po vodě. Když se navíc dostaví úspěchy, je to ještě lepší. Jde o fyzicky náročný sport, kdy musí zvládat hodně věcí najednou, ale třída Evropa podle něj není tak náročná jako třeba Laser. Je spíše techničtější. A hlavně dlouhověká. „Sám bych chtěl závodit, dokud budu mít výsledky,“ vysvětluje. Do seniorů prý nevydrží, ale jen tak se projet na vodu půjde rád kdykoliv.