Panamský deštný prales prošel inventurou

Deštný prales, ilustrační foto

Deštný prales, ilustrační foto Zdroj: Repro VTM

Tropické deštné lesy kypí životem. Jenže kolik druhů brouků, motýlů, pavouků, stonožek a dalších bezobratlých tvorů skutečně hostí? Na tuto otázku odpověděl mezinárodní tým 102 vědců z 22 zemí. Významnou roli sehráli v tomto výzkumu i čeští entomologové.

Od země po koruny stromů

Půlhektarový pozemek v panamské rezervaci San Lorenzo obrátili vědci naruby, aby jim neunikl žádný druh členovců, kteří tuto malou část tropického deštného lesa obývají. Vědci se prohrabávali půdou, zkoumali byliny i keře, šplhali po kmenech stromů a nechávali se vynést do jejich korun horkovzdušnými balóny.

Dva roky tak sbírali materiál a následujících osm let jej popisovali a třídili. Nakonec došli k závěru, že půlhektar pralesa hostí šest tisíc druhů členovců. Z toho se dá dosti přesně odhadnout, že rezervace o ploše šest tisíc hektarů hostí asi 25 tisíc druhů členovců. Zajímavé je, že na jediném hektaru žije asi 60 % všech druhů přítomných v rezervaci.

Hmyz v pralese, ilustrační fotoHmyz v pralese, ilustrační foto | Repro VTMPůlhektar pralesa hostí šest tisíc druhů členovců

V čem trumfne Morava tropy?

Na studii, kterou zveřejnil prestižní vědecký týdeník Science, se významně podíleli i čeští entomologové Lukáš Čížek a Vojtěch Novotný z Entomologického ústavu Akademie věd a Přírodovědecké fakulty Jihočeské university v Českých Budějovicích. Ti také mohli srovnávat druhové bohatství panamského lesa s přírodou na území naší republiky.

Na srovnatelně velkém území jihomoravských lužních lesů žije asi 12 tisíc druhů členovců. Tropický deštný les je tedy jen dvakrát bohatší. V něčem jihomoravské lužní lesy dokonce panamský prales trumfnou – bohužel, je to rychlost, jakým jsou v nich káceny staré stromy. Lukáš Čížek uvádí, že v několika posledních desetiletích jihomoravské lužní lesy o nejcennější porosty nenávratně přišly.

Zdroj: VTM.cz