Pod Antarktidou se možná ukrývá neporušené ledové jádro staré přes milion let

Allan Hills

Allan Hills Zdroj: Laura Kehrl/University of Washington

Sněhová bouře přerušila terénní práce a na 3 dny uvěznila badatele v jejich táboru
Dřevěné sáňky s radarem a dalším vybavením
Mapka zkoumané oblasti v Allan Hills a radarové odrazy od vrstev ledu s odlišným chemickým složením a hustotou
Laura Kehrl poblíž McMurdo Station
5
Fotogalerie

Dějiny Země nejsou zapsány inkoustem na stránkách nějaké knihy, ale ve starém ledu pohřbeném pod oblastmi, které obvykle souhrnně označujeme výrazem „pustina“. Z čehož plyne, že není vůbec jednoduché se k němu dostat.

Pokud se vám to ale podaří, můžete se dozvědět spoustu zajímavých věcí – například o vzestupu a pádu slavné římské říše či o atmosférických podmínkách, které na naší planetě panovaly v dávné minulosti.

Co se týče stáří, prvenství dosud drželo ledové jádro pocházející z Dome C v Antarktidě – cca 800 000 let. To je samozřejmě hodně. Loni však badatelé pod Allan Hills (kde se již v sedmdesátých letech minulého století pátralo po meteoritech z Marsu a Měsíce) objevili izolovaný fragment ledu starý zhruba 2,7 milionů let.

Bohužel, protože tento úlomek byl odtržen od zbytku „ledové časové osy“, jeho analýza nám moc informací o tehdejším životním prostředí neposkytla. Je ale jasné, že pod Allan Hills se toho ukrývá ještě mnohem víc.

Vědci pomocí radaru a počítačového modelování identifikovali nejpravděpodobnější lokalitu, kde by se ledové jádro se sedmiciferným věkem mohlo nacházet. Následně požádali National Science Foundation o povolení k jejímu průzkumu a nyní čekají na výsledek.

„Bez ohledu na to, zda tam je přes milion let starý led, půjde podle všeho o cenný nález,“ uvedla polární geoložka Laura Kehrl z University of Washington, která se na inkriminovaném projektu podílí.

Článek vyšel na serveru VTM >>>