Podíl online sázek v kurzovém sázení dosahuje zhruba 80 procent

online sázení (ilustrační foto)

online sázení (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Podíl online sázek v kurzovém sázení v tuzemsku v současné době činí zhruba 80 procent. Od roku 2009, kdy byl tento druh sázení v ČR povolen, neustále roste, i když v poslední době už nijak výrazně. Pokles náběrů na kamenných pobočkách se navíc začal zmírňovat. Tvrdí to výkonný ředitel Asociace provozovatelů kurzových sázek Herman.

„Internetové sázení tedy stále potvrzuje svoji pozici nového fenoménu, který ovládl kurzové sázení, i když už neroste tak prudce jako v minulých letech. Začínáme pozorovat, že internet a pobočky se začínají vzájemně doplňovat. Jednotlivé firmy se snaží své pobočky udržovat, pokud to jenom trochu jde a jsou v černých číslech, i kdyby to měla být černá nula,“ uvedl šéf asociace, která sdružuje tři největší společnosti, jež se v České republice zabývají sportovním sázením (Tipsport, Fortuna a Chance).

Internetové sázení dostalo v Česku zelenou v roce 2009. „Pro sportovní sázkaře nebylo až takovou novinkou, protože už v té době hojně využívali služeb nelegálních zahraničních online provozovatelů. Přesto byl tento krok přelomový,“ připomněl mluvčí Fortuny Petr Šrain. Největší boom v přechodu zákazníků Fortuna registrovala v letech 2010 až 2012.

"Moderní" sázkaři

„Nyní je ten poměr asi 85:15 ve prospěch online. Ten stále posiluje, zejména díky tomu, že noví zákazníci se už orientují výhradně v tomto prostředí,“ dodal Šrain. Další růst podílu internetového sázení už podle něj ovšem není a nebude tak dramatický.

„Prakticky od prvních minut od spuštění internetového sázení jsme o něj zaznamenávali obrovský zájem. Během šesti let zažilo strmý vývoj, který jen málokdo očekával. Dnes je kolem 80 procent sázek přijímáno přes internet. Jsou to jak klasické sázky, tak live sázky v průběhu zápasů,“ uvedl mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava.

pohodlí domova a přístup ke všem potřebným informacím

Poměr 4:1 ve prospěch internetových sázek registruje také Chance. „Důvody jsou nasnadě. Sázející využívají možnost sázet z pohodlí domova a zároveň mají díky internetu přístup ke všem potřebným informacím, jako jsou například sportovní statistiky,“ sdělila mluvčí Chance Markéta Světlíková. Velkou výhodou pro sázkaře je podle ní také široká nabídka událostí, které mohou sledovat v přímém přenosu. „A v neposlední řadě je na internetu nulový manipulační poplatek,“ připomněla Světlíková, že od února 2013 tuzemské sázkové kanceláře vybírají deset procent z vkladu pouze v kamenných pobočkách.

Sazka a Synottip se sice primárně orientují na jiný druh sázek, nicméně trend je jasně patrný i u nich. „Počet těch, kteří chtějí podávat své sázky z pohodlí domova prostřednictvím mobilních telefonů, tabletů či počítačů neustále roste. Zatímco ještě přibližně před rokem byl poměr zhruba 50:50, nyní se již jedná o 65 procent ve prospěch sázek podaných prostřednictvím internetu,“ sdělila mluvčí Synotu Magda Pekařová. „Online u nás sází 96 procent zákazníků a ta báze ve prospěch internetového sázení stále stoupá,“ doplnil mluvčí Sazky Václav Friedmann.