Pokud spíte více než 8 hodin denně, tak se možná vystavujete riziku zdravotních problémů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Nadměrné množství spánku je spojeno s vyšším rizikem srdečních potíží a dokonce i úmrtí. Plyne to z výsledků analýzy 74 tematických studií, které zahrnovaly více než 3 miliony lidí.

To pochopitelně neznamená, že budete-li trávit v posteli spoustu hodin, nakonec vás to zabije. Existuje však možnost, že si tím zhoršíte již existující zdravotní problémy. Stejně tak může jít o příznak nějaké choroby.

„Naše zjištění mají významné důsledky – lékaři by při konzultacích měli věnovat větší pozornost zkoumání kvality a délky spánku,“ uvedl jeden z badatelů, Chun Shing Kwok. „Pokud budou odhaleny nadměrné spánkové vzorce, zejména doba trvání 8 a více hodin, pak by lékaři měli zvážit screening na nepříznivé kardiovaskulární rizikové faktory a obstrukční spánkovou apnoi.“

Kwok a jeho kolegové přišli na to, že spánek o průměrné délce 10 hodin je asociován s 30% nárůstem předčasných úmrtí (ve srovnání se spánkem o délce 7 hodin), s 56 % zvýšením rizika úmrtí v důsledku mrtvice a 49% zvýšením rizika úmrtí na kardiovaskulární nemoci.

Samostatnou zmínku si zaslouží i skutečnost, že špatná kvalita spánku byla spojena se 44% zvýšením počtu případů ischemické choroby srdeční.

I tento výzkum má určité limity. Například – 3 miliony lidí je sice hodně, ale spánkové návyky většiny z nich nebyly zkoumány v laboratorních podmínkách, tudíž výsledky nemusí být zcela přesné. I tak ale výše uvedené závěry rozhodně stojí za pozornost. „Spánek ovlivňuje každého. Množství a kvalita našeho spánku je celek,“ podotknul Kwok.

Článek vyšel na serveru VTM >>>