Rusko otevřelo pro turisty poslední cestu carových blízkých. Končila smrtí

Rusové stojí ve frontě, aby se mohli dotknout kříže vztyčeného u dolu v Jekatěrniburgu v místě, kam byla shozena těla Mikuláše II. a jeho rodiny poté, co je popravili bolševici.

Rusové stojí ve frontě, aby se mohli dotknout kříže vztyčeného u dolu v Jekatěrniburgu v místě, kam byla shozena těla Mikuláše II. a jeho rodiny poté, co je popravili bolševici. Zdroj: ČTK/AP/ALEXEI VLADYKIN

Rodina posledního ruského cara Mikuláše II. zachycená na výstavě v Moskvě.
Muž v uniformě cara Mikuláše II. (vlevo) pózuje na Rudém náměstí v Moskvě vedle figuríny ruského prezidenta Vladimira Putina a vlajky se sovětským diktátorem Josifem Stalinem.
Ostatky popraveného posledního ruského cara Mikuláše II.
Ruský car Mikuláš II. (vlevo) se synem princem Alexejem se zahřívají na Sibiři řezáním dřeva.
5
Fotogalerie

Turisté zajímající se o dějiny carského Ruska mohou nově každý víkend nasednout do zvláštního vlaku projíždějícího pohořím Ural po trase, kterou v roce 1918 absolvovali někteří příbuzní posledního ruského cara Mikuláše II. Na konci je čekala muka a smrt.

Vlak urazí vzdálenost mezi Jekatěrinburgem, jenž leží zhruba 1450 kilometrů na východ od Moskvy, a Alapajevskem na středním Urale za necelé tři hodiny. Cestující tak mají dost času, aby si prohlédli speciální vagon na téma carské rodiny. Mohou si v něm vyzkoušet podobné oblečení, jaké nosila ruská šlechta na počátku dvacátého století, napsala agentura Reuters.

Po příjezdu do města autobus zaveze turisty na severovýchod od Jekatěrinburgu, kde členové carské rodiny našli smrt. „V noci 18. července 1918 tam bylo zaživa svrženo osm lidí. Byla mezi nimi velkokněžna Jelizaveta Fjodorovna, sestra carevny,“ říká kněz Serafim a ukazuje na zasněženou šachtu.

Spolu s ní přišlo o život pět knížat z rodu Romanovců a dva služebníci, podotkl deník. Carovi příbuzní podle knězova vyprávění trpěli na dně šachty tři dny, než podlehli zraněním. Krutému činu předcházela o jediný den jiná obdobná událost.

Cara Mikuláše II., jeho manželku a pět dětí zabila bolševická popravčí četa v roce 1918 ve sklepě kupeckého domu v Jekatěrinburgu. Jejich těla se našla v lese za městem. Na místě, kde byli zavražděni, byl později v Jekatěrinburgu postaven chrám.

Ruská pravoslavná církev v roce 2000 prohlásila za svatého Mikuláše II., kterého sovětské úřady vykreslovaly jako slabého vůdce. Církev rozhodla, že car a jeho rodina zemřeli jako mučedníci.

„Carský vlak sestávající z lokomotivy a jediného vagonu uvítali v Alapajevsku chlebem a solí a písněmi žen v lidových krojích,“ uvedl k první sobotní jízdě ruský list Komsomolskaja pravda na webu svého uralského vydání. Jízdenky, které vyjdou na 2590 rublů, zhruba 740 korun, jsou podle něho vyprodané do května.