Saúdský korunní princ představil futuristické město bez ulic

Město The Line, které se táhne 170 kilometrů směrem od Rudého moří do vnitrozemí.

Město The Line, které se táhne 170 kilometrů směrem od Rudého moří do vnitrozemí. Zdroj: profimedia.cz

Vizualizace tří podlaží, které má nové město The Line mít.
Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán představuje megaprojekt futuristického ekologického města.
3
Fotogalerie

Saudskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán pokračuje ve své snaze přesvědčit svět o svém proreformním postoji. Naposled představil megalomanský projekt futuristického ekologického města, které má ambici převrátit veškeré zažité urbanistické pořádky zhůru nohama. V rámci chystaného města chce vytlačit veškerou dopravu pod zem a na jejím povrchu plánuje ponechat jen chodce, cyklisty, budovy a jinak panenskou přírodu.

Město The Line se má táhnout v délce přes 170 kilometrů a jeho veškerá infrastruktura má být podle návrhů na stránkách projektu pod zemí. Platí to nejen pro auta, radikálně se má změnit i pohled na ulice. Nad zemí by totiž měla zůstat zcela neporušená příroda, s níž budou lidé žít konečně zase v souladu. Celé město má být přitom protkáno nejnovějšími technologiemi.

S výstavbou města, v němž má žít milion lidí, chce Rijád začít už letos v prvním čtvrtletí. Jde o součást projektu zvaného NEOM, který korunní princ oznámil už v roce 2017. Teď ale poprvé představil jeho konkrétní podobu.

NEOM, jehož název je zkratkou pro "nová budoucnost", má zahrnovat průmyslové zóny či letiště a celkově se má prostírat na 26,5 tisících kilometrech čtverečních u pobřeží Rudého moře.

Na futuristické vize plné chvályhodných ekologických cílů však řada komentátorů kouká skepticky. Kromě toho, že korunní princ podle nich pokračuje v restriktivní politice vůči všem svým domácím kritikům a tím pádem o reformní vládě nemůže být řeč, upozorňují i na jeden paradox. „Právě v oblasti, kde má vzniknout nové město, žijí po staletí kmeny, které s přírodou žijí v souladu přirozeně a kvůli projektu budou vystěhovány,“ píše například Robert F. Worth z listu New York Times. 

Projekt NEOM je součástí širšího konceptu Vize 2030. Cílem tohoto plánu reforem je vymanit saudskoarabskou ekonomiku ze závislosti na ropě.