Turecký realitní projekt znovu ožívá. Město duchů ve stylu Walta Disneyho se zřejmě otevře turistům

Burdž Al Babas

Burdž Al Babas Zdroj: Reuters

Burdž Al Babas
Burdž Al Babas
Burdž Al Babas
Burdž Al Babas
Burdž Al Babas
16
Fotogalerie

Měl to být megalomanský projekt, který se měl otevřít na konci loňského roku. Místo toho však Burdž Al Babas zeje prázdnotou. Firma, která celý projekt realizovala totiž vyhlásila bankrot a ten tak nakonec zůstal nedokončen. Nyní však možná dostane druhou šanci. Celkem 578 prázdných domů, které připomínají slavný zámek Walta Disneyho, se nejspíše otevře turistům a milovníkům urbexu. 

Celý nápad vzešel z hlavy designéra a režiséra Alexandre Humberta. Ten opuštěný areál využil pro svůj krátký film Sleeping Beauties, který představil v rámci festivalu Dutch Design Week. Jeho vize je proměnit turecké město důchů ve vyhledávanou atrakci pro všechny příznivce urbexu či amatérské fotografy. Sami návštěvníci by pak toto místo podle Humberta mohli dále vytvářet tím, že by v prázdných domech mohli malovat či vytvářet různé vzkazy. Vstup do areálu by byl zpoplatněn a vyšel by na 10 euro. 

Projekt developerské společnosti Sarot Group měl přilákat především zahraniční investory. Po bankrotu firmy projekt čekal na své dokončení, kterého se však nedočkal. Člen představenstva tureckého developera Sarot Group Mezher Yerdelen uvedl, že hodnota celého projektu činila 200 milionů dolarů, tedy asi 4,5 miliardy korun. 

Podívejte se na projekt Burdž Al Babas