V Česku se začínají budovat sítě pro internet věcí za desítky milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Internet věcí (IoT) si razí Česku do Česka. České Radiokomunikace a T-Mobile připravují spuštění vlastních mobilních sítí, které budou sloužit pro komunikaci strojů na nelicencovaném pásmu 868 MHz. V obou případech jde prozatím pouze o pilotní projekty a testování provozu s prvními možnými zájemci. Obě firmy do projektu v první fázi investují desítky milionů korun.

Společnosti chystají sítě na rozdílných technologiích a potenciálních standardech, které by se v této oblasti mohly uchytit. Radiokomunikace jsou s vlastní IoT sítí a především v obchodním využití o něco dále (pilot v tichosti běží už od března) a spoléhají se na technologii LoRa. T-Mobile se připojil k francouzskému projektu SIGFOX.

Testování sítí pro internet věcí mají obě společnosti dobré podmínky. Mohou oslovit stávající zákaznickou bázi a s ní do pilotních projektů jít, nemusí platit státu za licenční frekvenční pásmo, což výrazně snižuje vstupní náklady, a také mohou využít vlastní stávající infrastruktury vysílačů. Radiokomunikace začnou IoT vysílače umísťovat na své stožáry a další objekty, T-Mobile logicky využije zázemí mobilní sítě.

Stovky vysílačů

V obou případech se má počet IoT vysílačů vyšplhat na stovky. ČRa i T-Mobile v současné době testují dosah vysílačů a není tedy možné finálně říci, kolik jich na pokrytí potřebné části (možná většiny) Česka bude potřeba. T-Mobile odhaduje až 500 vysílačů, Radiokomunikace asi 350. U nich tento počet závisí na tom, jak kvalitní signál bude v budovách. Pokud slabý, bylo by nutné využít takzvané „picocelly“ na dodatečné pokrytí.

ČRa prozatím mají instalovaný jeden testovací vysílač na televizní věži ve svém sídle na Strahově. Testy ukazují, že signál dosáhne až ke Kolínu. Chystá se instalace dalšího vysílače na věž na Žižkově a do konce léta by se pak měla využít zbývající infrastruktura v Praze. T-Mobile prozatím v provozu nic moc nemá, přes léto chce nicméně pilotní provoz rovněž rozjet.

Ilustrační fotoIlustrační foto

Internet věcí se v Česku do jisté míry provozuje už nyní. Operátoři využívají své tradiční GSM sítě pro takzvanou M2M komunikaci. Mobilní sítě však nejsou ideální pro všechny typy komunikace. Zařízení v podstatě musí být v neustálém spojení, což mimo jiné snižuje výdrž a zvyšuje spotřebu. Mnoho zařízení se přitom síti potřebuje nahlásit jenom občas, když je potřeba. Posílají tak krátkou několikabytovou zprávu (chytrý elektroměr například sám odešle zprávu podle toho, jak je nastaven).

Technologie LoRa a SIGFOX zhruba takto fungují. Zařízení se hlásí dle potřeby, dokáží fungovat dlouhou dobu, negenerují žádný obrovský datový provoz (z jednoho zařízení může odejít pár několikabytových zpráv denně). Přístup obou „standardů“ je ovšem trochu jiný.

Tajemný Blue Cell

SIGFOX je francouzská společnost, která technologii jako takovou vyvíjí a stará se také o tok dat. Zákazníci, kteří chtějí tuto síť využívat, dostanou přístup k centrálnímu cloudu a pomocí vývojářské sady a aplikačního rozhraní (SDK a API) si mohou napsat vlastní aplikace. Provozovatel IoT sítě, v našem případě tedy T-Mobile, pak data posílá do onoho cloudu (běží ve Francii) a tam k nim také zákazníci přistupují. Veškerá zařízení musí být „SIGFOX-ready“.

T-Mobile aktuálně jedná o tom, že by menší verzi centrálního cloudu provozoval také v Česku ve svých datových centrech (T-Systems/GTS). Pro operátory je dosti neobvyklé to, že by se vzdávali plné kontroly nad uživateli a zákazníky a někomu přenechávali data. Poněkud netradiční je i to, že T-Mobile celý IoT projekt řeší skrze partnera, kterým je mladá společnost Blue Cell Networks.

vysílačvysílač|radiokomunikace.cz

O Blue Cellu prozatím vůbec nebylo slyšet. Jde o podnik, který byl založen právě za účelem provozování a vyvíjení IoT služeb, má českého jednatele a údajně několik investorů. Blue Cell T-Mobilu dodává veškeré potřebné zázemí jako vývoj a podobně. T-Mobile zase do hry vkládá svojí infrastrukturu vysílačů a prodejní síť.

Síť internetu věcí je lokální projekt české pobočky T-Mobilu, který není centrálně prosazován z mateřského Deutsche Telekomu. Tomu zřejmě odpovídá i ono partnerství a dělení rizika. „Díky Blue Cell Networks také získáváme flexibilitu ve vývoji,“ doplňuje Milan Hába, který v T-Mobilu IoT projekt vede. Jde tedy o určitou formu outsourcingu vývoje a rychlosti mimo tradiční struktury velké korporace. Blue Cell do hry vkládá jednotky lidí, T-Mobile také. O příjmy se firmy budou dělit.

Otevřená LoRa

České Radiokomunikace berou celé investiční riziko na sebe a partnery nemají. Jiný je také výběr technologií. LoRa je na rozdíl od SIGFOXu uskupením několika firem a výrobců, což podle zástupců ČRa dává větší možnosti a flexibilitu. „Testovali jsme také SIGFOX, ale LoRa je pro nás výhodnější. Například nepožaduje jistý smluvní vztah už od testování,“ popisuje šéf pro rozvoj byznysu v ČRa Michal Táborský.

Nasazení technologií LoRa a SIGFOX si je možné představit na příkladu nasazení open source a komerčního softwaru. Open source je možné všemožně kombinovat dle své potřeby a využívat práce více subjektů, které se zároveň snaží o určité standardy. SIGFOX je pak kompletní komerční dodávka. Ne zase tolik pružná a s ne tolika možnostmi, ale teoreticky jasně fungující. T-Mobile mimochodem do SIGFOXu šel s tím, že má po světě prozatím nejvíce instalací.

IoT gadgety v prodejnách T-Mobilu

Obchodně a funkčně nicméně obě společnosti míří na velice podobná místa. Radiokomunikacím jde pouze o B2B byznys a nemají ambice se vrhat k běžným uživatelům. Nemají v tom historii, zázemí ani zkušenosti. T-Mobile se koncového trhu nebojí, může mimo jiné využít vlastních kamenných prodejen a celé sítě. „Směrem k běžným uživatelům rozhodně přemýšlíme. Můžeme nabízet všemožné chytré gadgety a podobně. Řešíme třeba zabezpečení jízdních kol. Do jeho útrob se vloží senzor, který pak kolo monitoruje,“ přibližuje Hába.

Jinak se ale ČRa a T-Mobile zaměřují především na firemní zákazníky a partnery, se kterými se chystají i pilotní projekty. „Některé projekty už máme rozjeté. Primárně chodíme za zákazníky, které už známe. Zajímá nás hodně oblastí. Například zemědělství, měření hladiny vody, chytrá města, chytré budovy a podobně,“ vyjmenovává Hába z T-Mobilu.

Partneři mají být důležitým klíčem. Když bude chtít T-Mobile řešit chytré elektroměry (takové, které se napojí na síť a budou hlásit veškeré náležitosti), půjde třeba za ČEZem a bude chtít technologii k zákazníkům nasadit přes něj. T-Mobile chce do pěti let ke své IoT sítí připojit miliony zařízení.

Je to o objemu

Miliony jsou správné číslo. „IoT může fungovat ve velkém objemu,“ říká Michal Táborský z ČRa. I Radiokomunikace zajímají podobní partneři a podobné segmenty jako T-Mobile. Jsou to třeba odečty tepla či vody – s IoT by mělo jít vše přesně a na dálku. Vedení ČRa věří, že IoT bude pro mnoho subjektů velkým argumentem. I proto se firma baví s „velkými regionálními hráči“ a bude se chtít na trh dostat skrze ně. Přes lokální hráče by mohlo jít nasadit chytré elektroměry, vodoměry a tak dále. ČRa také spolupracují s českým Jablotronem.

T-Mobile a ČRa chtějí primárně provozovat samotnou infrastrukturu. U mobilního operátora služby a technologie nad ní řeší zmiňovaný Blue Cell Networks, Radiokomunikace nicméně nevylučují, že by firma mohla vyvíjet také samotné služby pro různé zákazníky.

V obou případech zatím není úplně jasné, jak se celý ten internet věcí bude účtovat. Půjde zřejmě o roční poplatky za zařízení, přičemž ta se budou ještě dělit podle kategorií a tedy i aktivní komunikace. Otázkou budoucnosti jistě bude i roaming – když třeba zákazník bude chtít senzory rozšířit z Česka na další trhy, kde působí. LoRa i SIGFOX roaming řeší, cenová politika je ale u nás zatím nejasná.