Vědci stvořili celoživotně zářící rostlinu

Reprofoto Planta

Reprofoto Planta Zdroj: YouTube

Romanticky svítící skleníky či stromy ozařující chodníky – botanici se nyní zásadně přiblížili vizím budoucnosti, když stvořili rostlinu, která emituje jasné světlo po celý svůj životní cyklus.

Překonali tak zásadní nedostatky dřívějších výtvorů, které sice zářily, ale mdle a jen dočasně (nejdéle 3,5 hodiny – pozn. aut.), nebo k udržení luminiscence potřebovaly speciální hnojivo. O průlomu vědců z Ruské akademie věd a start-upu Planta informoval časopis Nature Biotechnology.

Výzkumný tým pracoval se dvěma druhy tabáku, na rozdíl od dřívějších experimentů však k modifikaci jejich genetického základu nevyužil fragmenty DNA bioluminiscentních bakterií či světlušek, ale hub. „Příprava bakteriální DNA a její vpravení do rostliny jsou zbytečně komplikované a nenesou dostatečnou výslednou svítivost rostliny,“ napsali vědci v odůvodnění směru své práce. 

Jako základ nynější studie posloužil objev z roku 2018, kdy došlo k popsání metabolického cyklu kyseliny kávové (nemá nic společného s kofeinem – pozn. aut.) v luminiscentních houbách. Nynějšího výzkumu se zúčastnilo i několik vědců z této studie.

Stěžejní podle biologů bylo, že kyselina kávová je přítomná ve všech rostlinách – podílí se totiž na biosyntéze ligninu, tedy polymeru, který je zodpovědný za zpevnění stěn buněk, a tím tedy za celkovou „sílu“ rostlin. „Stačilo tak jen do genetického kódu tabáku vložit úsek, který by jej přesvědčil, aby část kyseliny kávové alokoval na tvorbu luciferinu, a ne ligninu,“ uzavřeli vědci ve studii.

Výsledné rostliny se krom toho, že vydávaly až desetinásobně jasnější světlo než dosavadní „svítící mutanti“, nelišily od svých nemodifikovaných příbuzných – stejně dlouho rostly, kvetly i odkvétaly. Jejich průměrná výška nicméně byla o 12 procent větší. To je podle výzkumníků důkaz, že zásah do genomu neměl toxické následky, ba naopak.