Vědci umějí efektivněji zpracovat řasy

Zelené řasy, ilustrační foto

Zelené řasy, ilustrační foto Zdroj: PxHere

Elektrokoagulační jednotka na separaci biomasy.
2
Fotogalerie

Čeští vědci vylepšili postup elektrolýzy řasové biomasy a snížili jeho náročnost na zlomek běžných energetických nákladů. Inovace zlevní výrobní proces třeba v potravinářství, kosmetice či ve výrobě krmiv, a to až o polovinu. Nový přístroj představili inženýři z Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR, Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR a společnosti ENVI-PUR, která se specializuje na hospodaření s vodou.

Trh s biomasou pocházející z řas je zatím ve světě relativně malý, má objem přesahující deset milionů eur. „Využití řas je stále limitováno vysokou výrobní cenou a množstvím vložené energie. Zásadní podíl na tom má energie spotřebovaná při separaci řasové biomasy,“ uvedl předseda Technologické agentury ČR Petr Konvalinka. Ta výzkum podpořila čtyřmi miliony korun.

Pro získání jednoho kilogramu suché biomasy je při běžném postupu třeba odstranit dvě stě až tisíc litrů vody. Češi proto vyvinuli takzvanou elektrokoagulační jednotku. Obdobná zařízení jsou přitom využívána spíše v oblasti elektrochirurgie, kde díky elektrickému proudu dochází k tepelnému vysoušení tkáně. Stejný princip se ale používá i pro čištění průmyslových odpadních vod.

Řasová suspenze v ní natéká mezi železné elektrody, čímž dojde k její destabilizaci. V další části složené z děrovaných stěn dojde k mírnému míchání vedoucímu k tvorbě vloček. Ve třetí části se pak tyto vločky usadí nebo vyplavou na hladinu, kde jsou pak sesbírány.

Vědci experimentovali s řasou Chlorella vulgaris – ta se používá například jako tabletový doplněk stravy třeba na zvýšení obranyschopnosti organismu. „Upravovali jsme velikost proudu, koncentraci biomasy i uspořádání přístroje. Dosáhli jsme účinnosti separace 97 procent, což je skvělý výsledek,“ uvedla řešitelka projektu Irena Brányiková z Ústavu chemických procesů akademie věd.

Výzkumníci se chtějí nyní aktivně zaměřit i na co největší snížení obsahu železa v získané biomase. Tím by se dala uplatnit i v potravinářském průmyslu. V laboratorním měřítku se toto snížení už podařilo. Elektrokoagulační jednotku si Češi zaregistrovali jako užitný vzor.